Breaking news

Republica Moldova are un nou Guvern ce va fi condus de Valeriu Streleț

loading...

Republica Moldova are de azi un nou premier. Valeriu Streleț a fost desemnat de Președintele Nicolae Timofti în funcția de prim ministru, iar Parlamentul de la Chișinău a acordat votul de învestitură pentru noul Cabinet.

valeriu streletDupă o lună și jumătate guvern interimar, ca urmare a demisiei lui Chiril Gaburici, Republica Moldova are de azi un Guvern plin, instalat în mod oficial la Chișinău.

Valeriu Streleț și echipa sa guvernamentală au primit votul de încredere al Parlamentului de la Chișinău.

Noul guvern a fost confirmat cu voturile a 52 de parlametari, cu unul mai mult decât minimul necesar pentru învestire.

Valeriu Streleț, în vârstă de 45 de ani, este membru al Partidului Liberal Democrat, formațiune care, începând cu 2009, a mai dat doi premieri — Vlad Filat, care a fost demis de către parlament în 2013, și Iurie Leancă, acesta părăsind partidul anul trecut după ce nu a mai fost desemnat premier, lui succedându-i Chiril Gaburici, susținut de o coaliție minoritară formată din PLDM și PD și ales cu sprijinul comuniștilor.

Valeriu Streleț a fost a doua opțiune a liberal-democraților cărora le-a revenit funcția de premier conform acordului de constituire a noi coaliții de guvernare în care a intrat și cel de-al treilea partid proeuropean — Partidul Liberal. Inițial a fost propusă Maia Sandu, fost ministru al educației, care s-a remarcat prin pozițiile sale dure referitoare la corupția din Republica Moldova, dar candidatura acesteia nu a fost agreată de celelalte două partide din coaliție.

Partidul Liberal Democrat își păstrează în funcții cinci miniștri: Natalia Gherman — la Externe, Oleg Bălan — la Interne, Anatol Arapu — la Finanțe, Ion Sula — la Agricultură, iar Mircea Buga va trece de la Ministerul Sănătății la cel al Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Tineretului va fi condus de Loretta Handrabura, ministru-adjunct al educației în guvernul precedent.

Și de la Partidul Democrat au rămas în guvern cinci miniștri: Stephane Bride — la Economie, Pavel Filip — la Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Monica Babuc — la Cultură, Vasile Bâtcă — la Ministerul Construcțiilor, iar Ruxanda Glăvan va trece de la Ministerul Muncii la Ministerul Sănătății. În funcția de ministru al justiției a fost numit Vladimir Cebotari, actualul șef al I.S. Calea Ferată din Moldova.

Cele patru ministere care au revenit Partidului Liberal vor fi conduse de Corina Fusu — la Educație, Anatol Șalaru — la Apărare, Iurie Chirinciuc — la Transporturi, iar Valeriu Munteanu va fi ministru al mediului. Totodată, deputatul liberal Gheorghe Brega a fost numit în funcția de vicepremier pe probleme sociale.

În noul guvern și-a păstrat postul și Victor Osipov, el urmând să ocupe în continuare funcția de vicepremier pentru integrare.

Noul guvern își propune promovarea unei politici externe consecvente și echilibrate în scopul asigurării parcursului european și al consolidării relațiilor cu partenerii internaționali.

În privința relațiilor cu România se dorește aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Guvernul premierului Streleț își propune de asemenea dinamizarea dialogului politic cu Federația Rusă în vederea normalizării relațiilor bilaterale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata