Breaking news

Republica Moldova a rămas fără Guvern. Parlamentul a demis cabinetul condus de Valeriu Streleţ

loading...

Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost demis joi, de Parlamentul Republicii Moldova, la doar trei luni de la învestitură.

valeriu streletCriză politică în Republica Moldova. La două săptămâni de la arestarea fostului premier Vlad Filat, Republica Moldova a rămas de azi și fără Guvern.

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis joi de către Parlamentul de la Chișinău.

Moţiunea de cenzură depusă de socialişti şi comunişti, a fost votată de 65 de deputaţi PSRM, PCRM şi PD.

În documentul privind votul de neîncredere se invocă suspiciuni de corupţie care ar plana asupra prim-ministrului şi a membrilor Guvernului.

Semnatarii moţiunii susţin că Guvernul Valeriu Streleţ se poziţionează în fruntea unor scandaluri mari de corupţie şi că premierul este implicat în scheme coruptibile, iar în aceste circumstanţe şi-a pierdut dreptul de a administra statul.

Valeriu Streleţ a fost acuzat că s-a detaşat de la funcţia sa, transformându-se în apărătorul lui Vladimir Filat, atunci când a iniţiat procedura de demitere a şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru.

Valeriu Streleţ a declarat că era pregătit pentru ceea ce se va întâmpla astăzi în Parlament şi asta pentru că acum câteva zile a fost telefonat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, dar nu i-a răspuns la telefon, după care a urmat un şir sincronizat de evenimente. Acesta a respins toate acuzaţiile şi a declarat că moţiunea de cenzură a PCRM şi PSRM este total lipsită de fond.

„Atât la capitolul care vizează activitatea Guvernului, pentru că am avut o activitate foarte consistentă, cât şi acuzaţiile care ţin de corupţie: îmi exprim încrederea că nu are cum să fie votată această moţiune: logic, politic, raţional. Consider că există o clasă politică raţională. Evident că nu e simplu. Avem în faţă iarna, un acord nesemnat cu FMI, aşteptăm o majorare de tarife. Este o iluzie că tarifele ar putea să nu crească. Toate acestea necesită stabilitate politică”, a declarat Streleţ, în cadrul discursului ţinut în faţa parlamentarilor.

Streleț a adăugat că demiterea Guvernului ar însemna un blocaj bugetar pentru Republica Moldova. Şi asta pentru că, în lipsa unei stabilităţi politice, nu va fi posibilă semnarea Acordului de finanţare cu FMI, dar nici acordarea primei tranşe de împrumut din partea României.

Liderul PSRM a menţionat că PLDM trebuia să susţină candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier sau să meargă la anticipate, iar despre Streleţ a spus că „va rămâne în memoria cetăţenilor ca un premier care şi-a scos pălăria în faţa lui Filat”.

Guvernul Streleţ a fost votat de Parlament pe 30 iulie cu voturile PLDM, PD şi PL. Și Guvernul condus de Vladimir Filat a fost demis în 2013, pentru suspiciuni de corupţie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata