Breaking news

Regele Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite, a murit la vârsta de 90 de ani

loading...
0 18

Regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdulaziz a murit vineri, 23 ianuarie 2015, la vârsta de 90 de ani din cauza unui cancer pulmonar.  Noul Rege al statului arab este fratele său, Salman în vârstă de 79 de ani.

Abdullah Bin Abdulaziz Al SaudAbdullah bin Abdulaziz bin Abdulrahman Bin Faisal Bin Turki bin Abdullah bin Mohammed bin Saud, alias Regele  Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, s-a născut la 1 august 1924, la Riad, ca fiu al celei de-a opta soții a lui Ibn Saud.

Se afla în funcția de Rege al Arabiei Saudite, din data de 1 august 2005, succedându-i la tron, fratelui său, Regele Fahd. A preluat oficial tronul la 3 august 2005. A deținut și alte funcții: prim-ministru al Arabiei Saudite, comandant al Gărzii Naționale Saudite, președinte al Consiliului Economic Suprem, președinte al Înaltului Consiliu pentru Petrol și Minerale, președinte al Centrului Regal Abdulaziz pentru Dialog Național, președinte al Consiliului Serviciului Civil, comandant suprem al forțelor armate.

Principalul obiectiv al regelui Abdullah după urcarea pe tron a fost dezvoltarea statului. În acest sens, a inițiat o serie de proiecte economice, sociale, de sănătate, în domeniul educației și în cel al infrastructurii, care au avut ca rezultat schimbări remarcabile în regat. Cele mai notabile rezultate sunt dezvoltarea a patru mari orașe economice, înființarea Universității Regele Abdullah pentru Știință și Tehnologie și a Universității de Fete Prințesa Nourah bint Abdulrahman, proiecte de extindere a două moschei și numeroase acte caritabile. A pus bazele a două biblioteci, Biblioteca Regele Abdulaziz din Riad și alta în Casablanca, Maroc. A donat 50 de milioane de dolari și materiale în valoare de 10 milioane dolari, pentru ajutorarea celor care au suferit de pe urma cutremurului din 2008, din provincia chineză Sichuan. De asemenea, a inițiat reorganizarea sistemului juridic al statului și a legiferat modalitatea de succesiune la tron.

A întreprins numeroase vizite de stat la nivel internațional, printre cele mai recente numărându-se cele din Spania, Franța, Egipt, Iordania, Marea Britanie, Italia, Germania și Turcia, în 2007, precum și cele din China, India, Pakistan și Malayezia în 2006. În 2008, l-a primit în vizită pe președintele Bush, iar în iunie 2009, Abdullah l-a primit pe Barack Obama, care a vizitat Arabia Saudită.

Regele  Abdullah bin Abdulaziz al-Saud are 7 copii și 15 nepoți.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, duminică, 25 ianuarie 2015, la ceremonia oficială de prezentare de condoleanţe, în numele României, în urma decesului Majestăţii Sale, Regele Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite.

Cu această ocazie, șeful diplomaţiei române a fost primit la Palatul Regal din Riad de către noul suveran saudit Majestatea Sa, Salman Bin Abdulaziz Al Saud, precum şi de către Alteţa Sa Regală, Prinţul Moştenitor Muqrin Bin Abdulaziz Al Saud.

În cadrul întâlnirii, ministrul Bogdan Aurescu a evocat personalitatea marcantă a regretatului Rege Abdullah, transmiţând mesaje de compasiune din partea României şi a poporului român.

Majestatea Sa, Regele Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite, a urcat pe tronul Arabiei Saudite în anul 2005 şi a fost recunoscut pentru programul de reforme politice şi sociale instaurat, în paralel cu promovarea, la nivel regional, a unei politici dedicate instaurarii păcii şi stabilităţii în Orientului Mijlociu. În dimineaţa zilei de 23 ianuarie 2015, Regele Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud a încetat din viaţă, la vârsta de 90 ani, la Riad.

Urmaşul său la tronul saudit, Majestatea Sa, Regele Salman Bin Abdulaziz Al Saud, a fost înscăunat la data de 23 ianuarie 2015, fiind recunoscut la nivel regional și internaţional ca un continuator al politicii bazate pe moderaţie promovată de regretatul său predecesor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata