Breaking news

Raptul Basarabiei, comemorat în 200 de localități

loading...

Ziua ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța va fi comemorată în 200 de localități din întreaga lume, la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

28-iunie-1940Participanții la evenimente au întins o pânză neagră, în semn de doliu, și i-au îndemnat pe cetățenii de ambele maluri ale Prutului și din Diaspora să se solidarizeze, într-un efort comun, cu Marea Adunare Națională din 5 iulie, de la Chișinău.

Bucureștenii au participat evenimentul comemorativ organizat duminică, ora 19:00, la Fântâna din Piața Universității.

La Chișinău, trecerea a 75 de ani de la anexarea teritorială a fost marcată printr-un flash-mob în Piața Marii Adunări Naționale, de la ora 18:00.

Acțiuni similare a avut loc și în Beijing, Londra, Paris, Roma, Portogruaro, Dublin, Madrid, Barcelona, Atena, Luxemburg, precum și în alte localități din Statele Unite ale Americii, Elveția, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie.

,,28 iunie 1940 a reprezentat o cotitură tragică în istoria României, prin ocupația sovietică a părții de Est a teritoriului românesc. Sute de mii de oameni au fost înfometați, deportați, executați numai în primul an de la rapt. În prezent, 3 milioane și jumătate de cetățeni ai Republicii Moldova sunt ținuți ostatici între Prut și Nistru, iar unica salvare a acestora este Reunirea cu Patria-Mamă. La Marea Adunare Națională, ies toți în stradă pentru a striga într-un glas că vor urgentarea acestui proces”, a declarat George Simion, președintele executiv al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Pe 28 iunie 1940, România primea un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care i se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la rapt.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata