Breaking news

Rachetă hipersonică cu o viteză de 7.000 km pe oră, testată de americani

loading...

Forţele aeriene americane au anunţat că au testat miercuri, în Pacific, o rachetă de croazieră “hipersonică”, care atinge de şase ori viteza sunetului, adică peste 7.000 de kilometri pe oră.

5107-700270Sunt considerate zboruri “hipersonice” cele care încep de la viteza de 5 mach (de cinci ori viteza sunetului). Acest tip de armament este conceput pentru a lovi ţinte situate la distanţe mari în mai puţin de o oră şi ar putea înlocui rachetele balistice actuale. Unii suspectează Statele Unite că ar vrea să facă din acestea arme nucleare.

Zborul-test al rachetei de tip X-15A Waverider a durat aproximativ 200 de secunde. Este vorba despre cea mai lungă durată realizată pentru un dispozitiv de acest tip. Precedentul record, de 12 secunde, a fost realizat de racheta de tip X-43 a NASA.

Waverider a fost lansată de la bordul unui bombardier de tip B-52, care a decolat de la baza Edwards din California. Aceasta a atins mai întâi viteza de 4,8 Mach, cu ajutorul unui propulsor, după care a fost activat motorul special al rachetei. Concepută de Boeing şi Pratt and Whitney Rocketdyne, racheta a atins altitudinea de aproximativ 21.300 de metri.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata