Breaking news

Putin recunoaște Crimeea ca stat independent

loading...

Vladimir Putin sfidează SUA  și UE și semnează decretul prin care Rusia recunoaște peninsula Crimeea, ca și stat independent de Ucraina.

putin interventie militara in crimeeaLa câteva ore după anunțul oficial al referendumului, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea.

Rusia, ţinând cont de voinţa locuitorilor din Crimeea, exprimată prin referendumul din 17 martie 2014, decide recunoaşterea Republicii Crimeea ca stat suveran şi independent în care oraşul Sevastopol are un rol special”, precizează decretul. Decretul intră în vigoare în ziua semnării.

Barack Obama a declarat luni, în sala presei de la Casa Albă, că “noi provocări nu vor face decât să izoleze şi mai mult Rusia şi să-i diminueze statutul în lume”.

Preşedintele american – care a discutat duminică la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin în timp ce erau anunţate rezultatele referendumului de anexare a Crimeei la Rusia, considerat nul şi neavenit de către Washington şi UE – a subliniat de asemenea că membrii “comunităţii internaţionale vor continua să fie solidari şi să respingă toate încălcările suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”.

Continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina nu va face altceva decât să agraveze izolarea diplomatică a Rusiei, iar economia sa va avea de suferit şi mai mult. Cred că există în continuare un mijloc de soluţionae a acestei situaţii pe cale diplomatică, într-un mod care să răspundă atât intereselor Rusiei, cât şi ale Ucrainei“, a avertizat preşedintele american.

Această soluţie include “retragerea forţelor ruse în bazele lor din Crimeea, susţinerea mobilizării unor observatori suplimentari în Ucraina şi stabilirea unui dialog (între Moscova) şi Guvernul ucrainean”, a enumerat preşedintele Statelor Unite.

UE şi Statele Unite au adoptat sancţiuni ţintite vizând oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni proruşi, cu scopul de transmite un “mesaj puternic” Moscovei, la o zi de la referendumul de anexare a peninsulei ucrainene de către Rusia.

Ucraina şi-a rechemat luni ambasadorul de la Moscova, în urma referendumului organizat duminică în peninsula separatistă Crimeea care a aprobat alipirea acesteia la Rusia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata