Breaking news

Proteste violente în SUA după ce Trump a fost ales Președinte

loading...

Sute de mii de americani au ieșit miercuri seară în stradă în semn de protest față de alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

proteste-anti-trump-suaManifestații de amploare au avut loc miercuri seară în New York, Chicago, Boston, Philadelphia, San Francisco, Los Angeles, California, Oakland, Seattle, Portland, Washington DC, dar şi în St Paul, Richmond, Kansas, Omaha sau Austin.

‘Nu e preşedintele meu!” sau ”Nu eşti bine primit, Trump!” erau sloganurile folosite de protestatari.

“Oamenii au dreptate să le fie frică”, a declarat unul dintre organizatori, Ben Wikler, anunțând participanților că au ieșit pe străzi manifestanți în întreaga țară.

La New York și Chicago în special, manifestațiile au început cu câteva sute de participanți pentru a se mări până la mai multe mii de persoane la lăsarea serii.

La New York, manifestanții s-au adunat în Union Square din Manhattan, după care s-au îndreptat spre Trump Tower, unde locuiește președintele american recent ales.

Sistemul electoral indirect din SUA “nu mai funcționează deloc”, a acuzat Nicholas Forker, în timp ce Hillary Clinton a câștigat votul popular cu aproape 200.000 de voturi în plus, potrivit datelor încă provizorii, dar nu în număr de mari electori. “Chiar este nevoie de o reformă, este ridicol”, a adăugat el.

În California, elevi de liceu și studenți și-au părăsit cursurile și au improvizat manifestanții în campusuri. La Los Angeles, s-au adunat câteva sute în fața primăriei orașului pentru a scanda că Donald Trump “nu este președintele meu!”.

La Portland, în Oregon, au protestat, potrivit presei locale, vreo 300 de persoane care au blocat temporar circulația, în timp ce altele au dat foc drapelului american.

În Pennsylvania, sute de studenți de la universitatea din Pittsburgh au defilat pe străzi.

Protestatarii au fost paşnici, strângându-se pentru a transmite că preşedintele ales Donald Trump nu îi reprezintă şi pentru a manifesta împotriva retoricii acestuia din campanie. Printre cei nemulţumiţi a fost şi cântăreaţa Cher, care s-a alăturat manifestaţiei din New York, după ce în timpul campaniei a postat mai multe mesaje anti-Trump pe reţelele de socializare.

Mulţi dintre protestatari s-au strâns sau au mărşăluit către proprietăţi deţinute de Donald Trump.

În campania electorală Trump a cheltuit 310 milioane de dolari, în timp ce Hillary Clinton a cheltuit dublu, 620 milioane dolari.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata