Breaking news

Preşedintele Germaniei a demisionat

loading...

Preşedintele german Horst Koehler şi-a anunţat luni demisia, cu efect imediat, în urma criticilor declanşate de remarcile sale privind angajamentul militar al ţării sale în Afganistan, transmite agerpres.

Horst-Koehler_1Demisia preşedintelui Horst Köhler, care intră în vigoare imediat, survine criticilor privind comentariile sale în ceea ce priveşte implicarea Germaniei în Afganistan.

“Îmi anunţ demisia din funcţia de preşedinte”, a declarat preşedintele Koehler la Berlin. El a explicat că a luat această decizie după ce, într-un recent interviu pentru un post de radio, a legat necesitatea anumitor angajamente militare germane în străinătate de promovarea unor interese economice. ”

Regret că remarcile mele au putut duce la o neînţelegere asupra unei probleme importante şi dificile pentru ţara noastră”, a indicat Koehler.
Koehler a indicat ulterior că a fost greşit înţeles, precizând că afirmaţiile sale nu erau legate de angajamentul în Afganistan, foarte nepopular în rândul germanilor.

Sondajele arată că majoritatea germanilor se opun misiunii din Afganistan. Omorârea de civili în cadrul operaţiunilor militare din această ţară a dat bătăi de cap guvernului condus de Merkel, care a precizat că retragerea trupelor germane ar putea începe anul viitor.

Horst Koehler, în vârstă de 67 de ani, fost director general al FMI şi membru al Uniunii Creştin-Democrate /CDU/, a fost reales în 2009 pentru un nou mandat de preşedinte al Germaniei. Şeful statului promulgă legile, dar rolul său este în cea mare parte ceremonial.

Aceasta este pentru prima dată în istoria Germaniei postbelice când un preşedinte demisionează. Preşedintele Bundesrat-ului, camera legislativă superioară, Jens Behrsen, va prelua funcţia de şef al statului până la alegerea unui succesor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata