Breaking news

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

loading...

Comitetul Nobel Norvegian a decernat Premiul Nobel pentru Pace în anul 2013, Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, ca o recunoaștere a rolului esențial al Organizației în eforturile de eliminare a armelor chimice.

Albert-NobelStat parte al Convenției privind Armele Chimice (CWC), România sprijină pe deplin obiectivele și activitatea OIAC. Totodată, România promovează activ universalizarea Convenției și implementarea deplină a acesteia.

Evoluțiile recente din Siria au evidențiat necesitatea intensificării eforturilor de eliminare a armelor chimice. În acest context, România salută rolul activ asumat de OIAC în contextul identificării și punerii în aplicare a măsurilor necesare pentru eliminarea programului sirian în domeniul armelor chimice. România este pregătită să sprijine în continuare eforturile OIAC în această privință”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) este organismul responsabil de implementarea Convenţiei privind Armelor Chimice (CWC), intrată în vigoare în 1997. Convenția interzice Statelor Părți să utilizeze, să dezvolte, să producă, să achiziționeze și să stocheze arme chimice. Statele părți care posedă arme chimice trebuie să distrugă stocurile existente, precum și instalațiile de producere a acestora. Totodată, Convenţia stabileşte un regim de verificare internaţională, prin declaraţii și inspecţii la faţa locului. În prezent, Convenția are 189 de State Părți.

România a semnat Convenția în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, în 1993, și a ratificat-o  în 1994.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata