Breaking news

Premierul polonez Donald Tusk, ales președinte al Consiliului European

loading...

Donald Tusk a fost desemnat sâmbătă de liderii europeni reuniți la Bruxelles drept viitor președinte al Consiliului European. Polonezul îi succede în funcție, belgianului Herman Van Rompuy.

Donald Tusk - presedinte consiliul europeanDonald Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, a fost ales în funcția de Președinte al Consiliului European. Acesta își va prelua funcția începând cu luna decembrie 2014, când belgianul Herman Van Rompuy, primul președinte permanent al Consiliului, își încheie mandatul.

Funcția de Președinte al Consiliului European reprezintă un post strategic de coordonare a pozițiilor șefilor de stat și de guvern și de reprezentare a UE în străinătate alături de președintele Comisiei Europene.

Herman Van Rompuy ocupă funcția de Președinte al Consiliului European din luna iunie 2012.

Desemnarea lui Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European este interpretată și ca un mesaj adresat Rusiei, de către UE.

Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numără printre statele membre ale UE cele mai vocale în susținerea Ucrainei de la începutul crizei.

Tot sâmbătă, ministrul italian de externe, Federica Mogherini, a fost ales în funcția de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate al UE.

Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, îi va succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Italianca nu este văzută cu ochi buni de liderii din Estul Europei întrucât aceasta și-a atras mai multe critici după o întrevedere cu Putin. Est-europenii o acuză pe Federica Mogherini că ar fi prorusă și că urmărește doar interesele economice ale Italiei în relația cu Rusia.

Odată cu desemnarea celor doi, primele patru funcții ca importanță la nivelul UE sunt definitivate.

Martin Schulz rămâne președintele Parlamentului European până în ianuarie 2017, iar Jean-Claude Juncker va fi președinte al Comisiei Europene. Mai rămân de ales noii Comisari Europeni, câte unul din fiecare țară membră a UE.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata