Breaking news

Ponta și Ioan Rus se roagă de chinezi să ne facă autostrăzi și trenuri rapide

loading...

Premierul României, Victor Ponta și Ministrul Transporturilor Ioan Rus, se află timp de cinci zile, într-o vizită oficială la Beijing unde vor purta discuții cu omologii chinezi încercând să-i convingă să ne construiască autostrăzi și trenuri de mare viteză.

ponta vizita chinaLa invitația Premierului Consiliului de Stat al R.P.Chineze și ca răspuns al vizitei întreprinse în România de omologul chinez, în luna noiembrie 2013, Ponta, împreună cu mai mulți minștrii se află în vizită oficială de cinci zile, în China.

Mă aflu în China pentru al doilea an consecutiv, de data aceasta însoţit de o parte dintre miniştri, membri ai Guvernului României, deoarece dincolo de relaţia politică excepţională între Republica Populară Chineză şi România am dorit şi dorim, cu sprijinul dumnevoastră, să dezvoltăm relaţia economică dintre cele două ţări.  România are un potenţial agricol extrem de important. Anul trecut am demarat împreună cu Guvernul Chinei toate acordurile necesare pentru deschiderea pieţei chineze, pentru produsele agricole româneşti şi posibilitatea importului de carne de porc, de bovine vii şi un accent special am pus pe dezvoltarea agriculturii organice, a agriculturii bio, în care România are deja un brand recunoscut pe plan internaţional. Am discutat anul trecut la Bucureşti cu primul ministru Li Keqiang despre dorinţa României de a dezvolta împreună cu companii din China un prim proiect privind o cale ferată rapidă şi, de asemenea, implicarea companiilor chineze în proiectele de infrastructură rutieră. Aceste proiecte trebuie dezvoltate cu respectarea procedurilor existente la nivelul UE şi a standardelor de calitate europene. Ştiu sigur însă că deja companiile chineze au capacitatea dovedită de a respecta aceste standarde şi de a dezvota împreună cu companiile româneşti proiectele de mare infrastructură. În final, vreau să amintesc despre faptul că avem un proiect de dezvoltare a cinci parcuri tehnologice în România – ministrul economiei spune şase; eu vreau să le văd pe primele cinci şi după aceea îl facem şi pe al şaselea. Şi în final, vreau doar să spun încă o dată că relaţiile prolitice excepţionale între China şi România, cei 65 de ani de relaţii diplomatice şi politice ne dau voie să gândim proiecte economice importante în special în domeniul agriculturii, energie şi infrastructură”, a spus Ponta la întâlnirea cu oamenii de afaceri şi reprezentanţii băncilor din China.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus a invitat chinezii să vină în România ca să modernizeze 14.000 de km de cale ferată: În această toamnă, noi vom avea aprobat, agreat și de Guvernul României și de Uniunea Europeană, un Master Plan General pentru transport în România. Acest document va prevede dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, navale și aeriene din România. Ca baza de dezvoltare economică a României în următorii ani, probabil că și companiile chineze vor putea participa la ceea ce înseamnă modernizarea a 14 mii de km de cale ferată, a ceea ce înseamnă 2500 km de km de drumuri expres, în jur de 3000 de km de drumuri transregionale, și a ceea ce înseamnă spre 1000 de km de autostradă.  De asemenea, probabil că experții și companiile chinezești vor putea participa la ceea ce înseamnă modernizarea aeroporturilor românești,  atât aeroporturi internaționale, cât și aeroporturi deschise traficului internațional, cât și aeroporturi care vor opera intern în România . Alături de această infrastructură necesară transportului aerian, fără îndoială că vor fi modernizate și companiile, atât compania națională, cât și companiile care operează și vor opera pe teritoriul României. Aceste lucruri se vor putea concretiza/finaliza fie în interiorul unor contracte de construcție, fie în interiorul unor contracte vizând parteneriate public-private, fie în interiorul unor contracte de concesionare, fie în interiorul unor contracte care să le vizeze pe toate împreună, adițional la acestea, inclusiv finanțări din partea companiilor chineze.

Această vizită are loc în contextul relațiilor bilaterale excelente și al aniversării, în acest an, a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-chineze şi a 10 ani de la semnarea Parteneriatului amplu de prietenie şi colaborare între cele două părţi.

Delegația română va purta convorbiri cu oficialitățile chineze, în cadrul cărora se va pune accent pe stadiul implementării proiectelor de investiții convenite cu ocazia convorbirilor avute la summitul de la București din luna noiembrie 2013 (reuniunea șefilor de Guvern ai R.P.Chineze și statelor Europei Centrale și de Est) și cu ocazia altor întâlniri la nivel înalt din cursul anului 2014.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata