Breaking news

Președintele Poloniei a fost înmormântat la Cracovia

loading...

Președintele Poloniei și soția acestuia au fost înmormântați în cripta Castelului Wawel din  Cracovia. Mii de oameni au asistat la funeraliile pentru înmormântarea președintelui Kaczynski și a soției acestuia, Maria, morți într-un accident de avion care a traumatizat o întreagă naţiune.

presedintepolonezDupă slujba funerară de la biserica Sfânta Maria, preşedintele, alături de soţia sa, Maria, va fi îngropat în cripta Castelului Wawel, locul unde odihnesc regii şi eroii naţionali ai Poloniei. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ajuns la funeralii, în timp ce sâmbătă seara mulţi alţi lideri – între care preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso – au anunţat că nu mai pot ajunge la funeralii. Toate aeroporturile din Polonia au rămas închise sâmbătă, inclusiv aeroportul Balice din Cracovia. Mulţi lideri din vecinătatea Poloniei, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, au ajuns însă în Polonia cu maşinile sau cu trenul.

Corpurile neînsufleţite ale lui Lech şi Maria Kaczynski au rămas în timpul nopţii în catedrala Sfântul Ioan din Varşovia. Duminică dimineaţă arhiepiscopul de Varşovia, Kazimierz Nycz, a ţinut o scurtă slujbă în prezenţa familiei şi a prietenilor celor decedaţi. După rugăciune, în sunetul clopotelor, militarii au scos sicriele din catedrală şi a început o procesiune funerară către aeroport. Pe drum, locuitorii capitalei şi-au luat rămas bun aruncând cu flori, în special lalele roşii, în maşina care transporta sicriele.După slujbă, sicriele vor fi coborâte în criptă şi plasate într-un sarcofag, iar momentul va fi marcat de 21 de lovituri de tun.

Slujba de înmormântare este transmisă î dirtect și în România de Televiziunea Română, Realitatea Tv și Antena 3.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata