Breaking news

Polonezii își votează azi noul Președinte

loading...

Peste 30 de milioane de polonezi sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege un nou președinte, dintre cei zece candidaţi înscriși în  cursa prezidențială.

polonia

Alegerile prezidențiale din Polonia survin după ce în 10 aprilie fostul președinte Lech Kaczynski a decedat în accidentul aviatic din Rusia. Polonezii pot  să își exprime votul până la ora 21,00. Conform sondajelor de opinie, favoriții primului tur de scrutin sunt preşedintele interimar Bronislaw Komorowski şi fratele geamăn al fostului şef al statului, Jaroslaw Kaczynski.

Komorowski este alegerea premierului liberal Donald Tusk. El este un reformator liberal şi eurofil, preferat de alegătorii tineri, din zonele urbane. Actual şef interimar al statului, el poate conta pe susţinerea majorităţii locuitorilor Varşoviei.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech Kaczynski, este un conservator catolic care se bazează în special pe voturile persoanelor din zonele rurale, şi alegătorilor în vârstă şi eurosceptici.

Potrivit celor mai recente sondaje, Komorowski va obţine în primul tur de scrutin între 41,1% şi 51% din voturi. Dacă reuşeşte să obţină peste 50% din sufragii, ceea ce este însă puţin probabil, va fi ales preşedinte din primul tur.

Kaczynski este creditat cu între 29% şi 35,4% din intenţiile de vot. Ceilalţi şapte candidaţi la preşedinţie nu sunt consideraţi importanţi în cursă.

Moartea fostului preşedinte Lech Kaczynski, a soţiei sale şi a numeroşi politicieni şi lideri militari are, fără îndoială, un impact important asupra alegerilor prezidenţiale. Campania electorală a fost marcată de o creştere a susţinerii pentru fratele geamăn al fostului şef al statului. În aceste condiţii, majoritatea analiştilor şi chiar premierul cred că va avea loc un al doilea tur de scrutin în 4 iulie, o dovadă că această cursă este mai strânsă decât se credea anterior.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata