Breaking news

Petro Poroşenko a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Ucrainei

loading...

Petro Poroșenko a depus, sâmbătă dimineață, jurământul de învestitură în  funcția de președinte al Ucrainei, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Parlamentul de la Kiev, în prezența a numeroși șefi de stat și de guvern din întreaga lume.

Petro Porosenko - presedinte ucrainaPreşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, care a asigurat preşedinţia interimară, a deschis ceremonia de învestire a lui Petro Poroşenko ca al cincilea preşedinte al Ucrainei independente.

În discursul de învestitură, Poroșenko s-a angajat să mențină unitatea Ucrainei și le-a cerut separatiștilor proruși din estul țării să renunțe la arme.

De asemenea, el a declarat că va refuza orice compromis cu Rusia în legătură cu orientarea europeană a Ucrainei și cu apartenența Crimeii la statul ucrainean.

Crimeea a fost, este și va fi ucraineană. I-am spus clar acest lucru în Normandia liderului rus”, a adăugat Poroșenko.

Petro Poroșenko (48 de ani) este al cincilea președinte al Ucrainei după proclamarea independenței acesteia în 1991. După demiterea președintelui prorus Viktor Ianukovici în luna februarie, președinția Ucrainei a fost asigurată temporar de către președintele parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Devenit președinte al Ucrainei în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu peste 54% din sufragii, Poroșenko își preia mandatul într-o perioadă dificilă, marcată de confruntări între forțele guvernamentale și cele separatiste proruse în estul țării, violențe soldate cu cel puțin 180 de morți începând de la 1 aprilie, potrivit unui bilanț oficial.

La ceremonie au fost prezenți președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreședintele SUA Joe Biden, președinții Germaniei, Poloniei și României — Joachim Gauck, Bronislaw Komorowski și Traian Băsescu.

Acest bărbat impozant, în vârstă de 48 de ani, promite să-şi conducă ţara către un viitor european şi în acelaşi timp să normalizeze rapid relaţiile cu Vladimir Putin, pe care afirmă că-l “cunoaşte bine” şi căruia, cu o mimică gravă, i-a strâns mâna cu o zi înaintea învestirii sale în funcţie, la ceremoniile internaţionale din Normandia, unde a fost invitat de către preşedintele francez François Hollande.

Petro Poroșenko a recunoscut că restabilirea păcii va fi imposibilă în absența normalizării relațiilor cu Rusia, accentuând că statutul Crimeii și orientarea proeuropeană a Ucrainei nu sunt negociabile.

Uniunea Europeană și NATO au salutat sâmbătă învestirea lui Petro Poroșenko în funcția de președinte al Ucrainei, cele două organizații exprimându-și sprijinul pentru integritatea teritorială și stabilitatea fostei republici sovietice.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata