Breaking news

Peste 100 de persoane au murit îngorpate de vii la o mină de jad din Myanmar

loading...

Cel puţin 113 persoane au decedat duminică, în nordul Myanmarului, după ce un morman de sedimente de la o mină de jad a alunecat peste barăcile în care dormeau muncitorii.

morti mina jad MyanmarTragedie de proporții în Myanmar. Cel puțin 113 muncitori de la o mină de jad au murit îngropați de vii de un morman de sedimente miniere.

Alunecarea mormanului cu înălţimea de aproximativ 60 de metri a avut loc sâmbătă în regiunea Hpakant, din statul Kachin.

Şaptezeci de barăci unde dormeau muncitori au fost îngropate în timpul acestei alunecări, doar cinci dintre ele rămânând neafectate.

Armata încearcă să salveze victimele alături de locuitori, multe persoane fiind încă dispărute.

În această zonă există jad de foarte bună calitate, piatra semipreţioasă de culoare verde, translucidă, fiind foarte apreciată de ţara vecină China.

Mulţi muncitori, în special veniţi din alte zone ale ţării, îşi duc cu greu traiul căutând jaduri rămase în moloz.

Potrivit unui raport publicat luna trecută de organizaţia Global Witness, industria de jad din Myanmar a valorat anul trecut 31 de miliarde de dolari – 48 la sută din PIB-ul ţării.

Deşi valoarea jadului din regiune se ridica la 21.000 de dolari pe an pentru fiecare persoană din statul Kachin, localnicii au primit o sumă foarte mică de bani după ce a fost exploatată această resursă.

O serie de accidente fatale au avut loc în ultimele luni din cauza faptului că diferite companii miniere “aruncă mari cantităţi de reziduuri în lacuri şi izvoare sau pe movile predispuse la prăbuşire”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata