Breaking news

Pepenele pătrat inventat de japonezi, cucerește Europa și SUA

loading...

Creat în urmă cu 30 de ani de către agricultorii japonezi, printr-o tehnologie banală, pepenele pătrat a cucerit piaţa americană şi europeană.

pepene patratÎn mod normal, pepenele verde, numit și lubeniță în zona Olteniei, este rotund sau oval. Însă, japonezii au reușit în anii 80 să scoată pe piață pepeni pătrați. Același gust, aceeași culoare și calitate a miezului, dar pătrați.

Pepeni pătrați au fost creați de un fermier din oraşul japonez Zentsuji. Acestuia i-a venit ideea de a închide fructul, încă din stadiul iniţial de dezvoltare, într-o cutie de sticlă.

Pe măsură ce pepenele a crescut, el a luat forma recipientului în care era “sechestrat”.

Scopul japonezilor a fost unul practic: pepenii pătraţi pot fi transportaţi mai uşor şi se economiseşte şi spaţiu în frigider. Cei drept, un pepene pătrat poate fi depozitat mult mai uoșr și este mult mai stabil decât unul rotund sau oval, atunci când se face o grămadă.

Primii care au adus aceşti ciudaţi pepeni în Europa au fost şefii Tesco, celebrul lanţ de supermarketuri. Pepenii s-au vândut mai întâi în Anglia (2006), dar apoi au ajuns şi în Europa de Est, inclusiv în România.

În Statele Unite şi America de Sud, metoda japoneză a fost adaptată, deoarece multe dintre “cutiile” de sticlă de spărgeau. Astfel, pepenii au fost crescuţi în cutii de plastic sau de lemn.

Tot japonezii au obţinut, pentru prima dată, şi pepeni verzi fără seminţe. Un astfel de soi a fost obţinut însă şi de cercetătorii români de la Centrul de Cercetare pentru Cultura plantelor pe Nisipuri de la Dăbuleni.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata