Breaking news

Parlamentul și Guvernul din Crimeea, ocupate de persoane înarmate neidentificate

loading...

Rusia își bagă coada în Ucraina. Persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, joi dimineaţa, asupra Parlamentului şi Guvernului din Crimeea.

parlament crimeeaZeci de persoane înarmate au preluat joi, controlul a supra clădirii Parlamentului și Guvernul de la Simferopol, capitala republicii autonome rusofone din Ucraina, Crimeea.

Aproximativ 50 de bărbaţi, echipaţi cu “arme moderne”, au sosit în cursul nopţii de miercuri spre joi şi-i împiedicau joi pe angajaţi să intre în clădiri, a declarat premierul Crimeei Anatoli Mohiliov.

După preluarea controlului asupra celor două instituții din Crimeea, atacatorii au arborat steaguri ruseşti. Ministrul ucrainean interimar de Interne Arsen Avakov a anunţat că întreaga poliţie a fost plasată în stare de alertă.

Ucraina a solicitat ONU să monitorizeze “zi şi noapte” situaţia securităţii în Peninsula Crimeea, iar începând de miercuri informează Biroul Secretarului General al ONU cu privire la situaţia în regiunea autonomă, a anunţat şeful SBU, relatează agenţia Interfax Ukraine în pagina electronică.

Confruntări violente au avut loc miercuri între manifestanţi proruşi şi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene la Simferopol, în contextul în care preşedintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni.

Peste 5.000 de persoane s-au adunat miercuri în faţa sediului Parlamentului Crimeei, tătarii pe de o parte, cei mai numeroşi, iar proruşii pe de altă parte.

Guvernul rus a pregătit un program de investiţii în valoare de cinci miliarde de dolari pentru întreprinderi ruse din Crimeea, scrie cotidianul rus Kommersant.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei.

Această mişcare intervine pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, al cărei preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de protestatarii prooccidentali la sfârşitul săptămânii, în urma unor violenţe soldate cu peste 80 de morţi.

Crimeea, care a aparţinut mai întâi Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, a fost ataşată Ucrainei în 1954. Proruşii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în sudul Ucrainei, afectată de tensiuni separatiste care s-au intensificat după destituirea lui Ianukovici săptămâna trecută.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata