Breaking news

Parlamentul European a condamnat presiunile Tiraspolului asupra şcolilor româneşti

loading...

Parlamentul European a condamnat joi, presiunea administrativă crescândă pe care o exercită autorităţile separatiste de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria.

ue-tiraspol-scoli romanestiParlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie non-legislativă, care condamnă politizarea domeniului de politici în materie de educaţie în regiunea transnistreană.

Libertatea educaţiei este un drept fundamental, arată rezoluţia PE, care condamnă presiunea administrativă crescândă pe care o exercită autoproclamatele autorităţi din Transnistria. Care aplică chirii foarte ridicate,  anulează contractele de închiriere gratuite, afectând astfel liceele din Corjova şi Roghi. Continuând cu restricţiile asupra utilizării conturilor bancare şi hărţuirii cadrelor didactice, culminând cu reţinerea directorului Liceului Lucian Blaga, Ion Iovcev.

Parlamentul European “invită Federaţia Rusă să pună în aplicare pe deplin hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului care a decis că Rusia a încălcat dreptul la educaţie în cazurile şcolilor cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova, situate în regiunea Transnistria”, şi consideră că OSCE ar trebui “să-şi continue activităţile de monitorizare şi de facilitare a negocierilor şi să apere dreptul la educaţie al studenţilor de la şcolile cu predare în limba română din Transnistria”.

O procedură rapidă care să ducă la adoptarea liberalizării vizelor cu Republica Moldova” ar trebui adoptată, spun deputaţii, iar Comisia ar trebui “să accelereze procedurile tehnice ducând la semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului de asociere“, arată rezoluţia, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Legislativul european consideră că, în contextul situaţiei din regiune, Comisia Europeană ar trebui să utilizeze “Instrumentul european pentru democraţie şi drepturile omului pentru a sprijini în mod direct populaţia din Transnistria.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata