Breaking news

Oleksandr Turcinov, numit de Parlament în funcția de președinte interimar în Ucraina

loading...

Rada supremă din Ucraina a decis ca Preşedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov, să preia interimar funcţia de preşedinte al ţării în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă.

Oleksandr TurcinovOmul Iuliei Timoșenko, a fost numit președinte interimar în Ucraina. Oleksandr Turcinov le-a dat deputaţilor termen până marţi să formeze o nouă majoritate şi un Guvern de unitate naţională.

“Cer deputaţilor să lanseze imediat procesul de constituire a unei noi majorităţi parlamentare şi de formare a unui guvern de unitate naţională. Acest lucru este necesar să aibă loc până marţi“, a declarat preşedintele Parlamentului.

Oleksandr Turcinov va rămâne la cârma țării până pe 25 mai, când au fost stabilite alegeri prezidențiale anticipate.

Deputaţii au adoptat și o rezoluţie privind destituirea lui Leonid Kojara din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi restituirea către stat a luxoasei reşedinţe a lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării.

Rezoluţia cu privire la “restituirea către stat” a reşedinţei Mejighiria a fost adoptată cu 324 de voturi. Această reşedinţă de la periferia Kievului, a cărei privatizare ilegală a fost denunţată în ultimii ani de către presă şi opoziţie, a devenit simbolul corupţiei regimului. Mii de ucraineni au putut să o viziteze sâmbătă, după ce membrii serviciului de securitate ai fostului preşedinte au dezertat, abandonând-o.

Rada Supremă a Ucrainei a abolit, duminică, legea privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităților, adoptată de parlament în iulie 2012. În virtutea acestei legi, româna avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români erau majoritari.

Legea adoptată de Parlamentul de la Kiev permitea utilizarea oficială a limbilor regionale în instituţiile publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu vorbeşte o limbă minoritară. Adoptarea legii a stârnit o serie de proteste și nemulțumiri, în special în vestul naționalist al Ucrainei.

Deputatul Nikolai Tomenko a declarat pentru agenţia rusă Itar-Tass, că partidul Batkivşcina analizează candidaturile fostului premier Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare sâmbătă, după ce a fost condamnată în 2011 pentru abuz de putere, Arseni Iaţeniuk şi Piotr Poroşenko pentru preluarea şefiei Executivului.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata