Breaking news

O nouă țară se naște în Europa. Catalonia își cere independența față de Spania

loading...

Europa va avea în curând o nouă țară. Catalanii nu se lasă și cer tot mai insistent independența față de Spania. Și-au ales un președinte și acum accelerează procedurile de declarare a independenței și de rupere efectivă din Regatul Spaniei.

CatalunyaSpania e la un pas de scindare. Carles Puigdemont, desemnat pentru a prezida Catalonia, a lansat un apel duminică la demararea procesului de secesiune.

“Noi trebuie să lansăm procesul pentru a crea un stat independent în Catalonia pentru ca deciziile parlamentului catalan să fie suverane“, a spus Carles Puigdemont cu câteva ore înainte ca adunarea cu majoritate separatistă să-l aleagă la conducerea guvernului regional pentru a-i succeda lui Artur Mas.

Artur Mas a cedat sâmbătă presiunilor detractorilor săi și renunțase să candideze pentru un nou mandat. Retragerea candidaturii sale a permis formarea unei coaliții de guvernământ, de la conservatori până la stânga anticapitalistă, decisă să profite de majoritatea sa absolută în parlamentul regional pentru a proclama în termen de 18 luni independența Cataloniei.

Membru al aceluiași partid ca și Artur Mas, Carles Puigdemont, 53 de ani, jurnalist de limbă catalană, este un vechi susținător al independenței. Din 2011, el este primar al Geronei, un oraș cu 97.000 de locuitori, la 100 km nord de Barcelona, iar din 2015 prezidează asociația municipalităților separatiste.

Numirea sa, rezultat al unui compromis între partizanii și adversarii lui Artur Mas, care se confruntau de o sută de zile, a permis separatiștilor să evite în ultimul moment convocarea a noi alegeri, pentru a patra oară din 2010. Ei riscau mult să-și piardă toată noua lor majoritate.

Separatiștii își regrupează forțele în timp ce la Madrid alegerile legislative din 20 decembrie au dus la un parlament fragmentat, în care Partidul Popular al premierului încă în exercițiu, conservatorul Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută și caută fără succes să formeze o coaliție.

În fața rebeliunii bogatei regiuni a Spaniei, cabinetul lui Rajoy a insistat asupra necesității ca “viitorul guvern al Spaniei să se sprijine pe o largă bază parlamentară care să garanteze stabilitatea și capacitatea de a face față provocării separatiste”.

Premierul Rajoy speră să ajungă la un acord cu Partidul socialist (PSOE), a doua forță politică în Spania, și cu partidul liberal Ciudadanos, opuse ca și el independenței Cataloniei.

După învestitura sa în cursul serii, Carles Puigdemont urmează să-și formeze cabinetul. Printre primele legi pe care intenționează să le propună figurează crearea administrațiilor fiscale și de securitate socială pentru Catalonia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata