Breaking news

Norvegienii vor construi cea mai mare centrală eoliană

loading...

Guvernul norvegian investește 17 milioane d eruo, în construcția cele mai mari turbine eoliene, pentru a crește eficienţa centralelor instalate în largul mării.

turbinaPrototipul din Marea Nordului va avea un rotor de 145 de metri în diametru, o înălţime de 162,5 metri şi o putere de 10 megawaţi, de circa trei ori mai mare decât centralele aflate astăzi în exploatare, a precizat Enova, o agenţie a Ministerului Petrolului şi Energiei însărcinată cu promovarea energiilor alternative, citată de AFP.

Turbina va fi construită de compania norvegiană Sway care s-a angajat să folosească o tehnologie ce va permite parcurilor eoliene din largul mărilor să producă mai multă energie electrică. Prototipul va fi instalat iniţial pe pământ, în localitatea Øygarden din sud-vestul Norvegiei, pentru a fi testat timp de doi ani. Noua turbină ar putea asigura alimentarea cu energie electrică pentru 2.000 de locuinţe.

Potrivit companiei Sway, producţia de energie eoliană este mai eficientă atunci când turbinele se află mai departe de ţărm, unde vântul este mai puternic. Astfel, o turbină eoliană aflată la 50 de kilometri de coasta Norvegiei, unde adâncimea apei este între 100 şi 300 de metri, ar produce cu 20-30% mai multă energie decât una aflată în parcul eolian construit la 15 kilometri de coasta Danemarcei.

Ecologiştii au criticat sever guvernul norvegian pentru că, până în prezent, nu a dezvoltat un sistem de subvenţii pentru parcurile eoliene, aşa cum a făcut Marea Britanie, scrie Reuters

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata