Breaking news

Nicolae Timofti spune că securitatea Republicii Moldova este în pericol

loading...

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti spune că securitatea țării sale este în pericol și că este necesară o apropiere de NATO.

nicolae timoftiDin cauza războiului din Ucraina, Nicole Timofti spune că securitatea Republicii Moldova este în pericol. Și că soluția este o apropiere de NATO.

”Chișinăul trebuie să se apropie de NATO, întrucât securitatea statului moldovean este în pericol. Armata moldovenească trebuie reformată, trăim alte timpuri, în care există amenințări asupra statului nostru. Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Șansa noastră este apropierea și colaborarea cu blocul NATO. Îmi pare rău că, atunci când a fost momentul, nu ne-am apropiat mai mult de NATO”, a afirmat Nicolae Timofti în cadrul unei emisiuni difuzate luni seara la postul public de televiziune din Republica Moldova.

Timofti a făcut aceste declarații în contextul în care premierul Chiril Gaburici s-a aflat luni la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care a salutat disponibilitatea autorităților de la Chișinău de a aprofunda relațiile bilaterale și a reiterat susținerea NATO pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

”Statele NATO au susținut întotdeauna Republica Moldova în problematica Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa, solicitând retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Jens Stoltenberg după întrevederea avută cu premierul Gaburici, după cum a relatat postul public de televiziune de la Chișinău.

Chiril Gaburici a subliniat interesul autorităților moldovene pentru deschiderea la Chișinău a unui oficiu NATO care să faciliteze dialogul politic și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este stat neutru, însă unii politicieni și experți contestă necesitatea acestei prevederi, mai ales în contextul în care în regiunea din stânga Nistrului staționează un contingent militar rus și există muniție a Federației Ruse.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata