Breaking news

NATO suspendă cooperarea civilă și militară cu Rusia

loading...

NATO a decis marți să suspendă cooperarea de ordin practic cu Rusia, atât pe palier civil, cât şi militar, din cauza în anexării regiunii ucrainene Crimeea. Decizia a fost luată de miniştrii de Externe ai Alianţei Nord-Atlantice, reuniţi marţi la Bruxelles.

nato - putinNATO acuză Moscova că a încălcat legile internaţionale şi că nu şi-a respectat angajamentele din parteneriatul cu Alianţa, precum şi încrederea pe care ar trebui să se bazeze cooperarea NATO-Rusia. NATO nu recunoaște anexarea peninsulei Crimeea la Federația Rusă.

Nu recunoaștem încercarea ilegală și ilegitimă a Rusiei de a anexa Crimeea. Îi cerem Rusiei să ia măsuri imediate, așa cum se arată în declarația Comisiei NATO-Ucraina, pentru a reveni în conformitate cu dreptul internațional și cu obligațiile și responsabilitățile sale internaționale și a se angaja într-un dialog real pentru găsirea unei soluții politice și diplomatice ce respectă dreptul internațional și granițele internațional recunoscute ale Ucrainei. Susținem desfășurarea unei misiuni OSCE de monitorizare în Ucraina”, se arată în declarația șefilor diplomațiilor din cele 28 de state membre NATO.

Alianța Nord Atlantică și Ucraina au hotărât să pună în aplicare măsuri imediate și pe termen lung pentru a consolida capacitatea Ucrainei de a-și apăra propria securitate. Miniștrii de externe din statele aliate au convenit și un set de măsuri destinate consolidării cooperării cu alți parteneri NATO din Europa de Est, în cadrul programelor bilaterale deja existente.

Dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea continua, dacă este necesar, la nivel de ambasadori sau superior, pentru a permite schimbul de opinii în primul rând cu privire la criza actuală. NATO își va reexamina relațiile cu Moscova la următoarea reuniune la nivel de miniștri de externe, prevăzută în luna iunie.

Decizia a fost luată în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, începută marți la Bruxelles.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata