Breaking news

Moldovenii vor circula fără vize în Spaţiul Schengen, începând cu 28 aprilie

loading...

Cetățenii din Republicii Moldova vor circula începând din 28 aprilie 2014, fără vize în Spaţiul Schengen. Decizia a fost luată joi, la Bruxelles, de Parlamentul European şi Consiliul European.

vize schengen republica moldovaJoi, la Bruxelles, Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile.

decizia vine după ce la 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, în formatul miniştrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova.

Ultimul pas este publicarea deciziei în Jurnalul Oficial, care urmează să aibă loc la 8 aprilie, potrivit CE. Măsura va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric care costă 39 de euro şi care este gata în 30 de zile. În regim de urgență, pașaportul biometric poate fi eliberat în trei ore contra sumei de 127 euro.

Moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen însă nu pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata