Breaking news

Lovitură de stat în Egipt. Morși a fost demis de Armată

loading...

Președintele Mohamed Morsi a fost arestat miercuri, la domiciliu, de către armata egipteană, la scurt timp după ce ultimatumul privind demisia a expirat.

morsi arestatMohamed Morsi a refuzat să renunțe la putere invocând faptul că a fost ales în mod democratic și corect și că are legitimitate.

Ultimatumul dat de Armată, președintelui egiptean, a expirat miercuri la ora 14.30 GMT (17.30, ora României).

Şeful statului a respins, marţi seară, ultimatumul înaintat de armată, care i-a cerut imperativ să rezolve criza în care se află ţara și azi după expirarea ultimatumului a propus formarea unui guvern de coaliţie şi de larg consens.

Sute de mii de oameni au ieşit iar în stradă, în special la Cairo, pentru a cere demisia preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Armata egipteană împreună cu opoziţia anunţă suspendarea Constituţiei şi convocarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt.

Şeful armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sissi, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentantul opoziţiei Mohamed ElBaradei, cu lideri religioşi şi reprezentanţi ai unor partide islamice, inclusiv cel al preşedintelui Mohamed Morsi, a anunţat o sursă militară.

Armata a ocupat televiziunea de stat din Egipt pentru a transmite mesajele pentru țară care să confirme arestarea lui Morsi și preluarea puterii.

Mohamed Morsi a fost ales președinte al Egiptului pe 24 ianuarie 2012, fiind primul președinte ale democratic, după 30 de ani de domnie autoritară a lui Hosni Mubarak.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata