Breaking news

Miting uriaș la Chișinău pro UE. Moldovenii susțin aderarea țării la Uniunea Europeană

loading...

Peste 100.000 de moldoveni au ieșit duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău pentru a susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

miting chisinau UEPropaganda rusă din Republica Moldova a primit duminică o lovitură grea. Peste 100.000 de moldoveni s-au adunat în centrul Chișinăului ca să-și manifeste dorința de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Mitingul uriaș de azi, contrazice propaganda rusă care care spunea că moldovenii vor spre Rusia, şi nu spre Europa.

Este cea mai mare manifestaţie de stradă din ultimii zece ani, peste aşteptările liderilor pro-occidentali, organizatorii acestui eveniment. Liderii unionişti au cerut tuturor celor care sunt cu gândul la România să se afle în stradă. Îndemnul a fost adresat zecilor de mii de români basarabeni care anul trecut au cerut pe străzile din Chişinău Unirea celor două state româneşti.

Piaţa de la Chișinău a fost plină de steagurile României, ale Republicii Moldova şi ale Europei, prin mesajul comun pe care îl poartă, este dominată de un imens steag tricolor, steag aparţinând României şi de zeci de mesaje unioniste din care cel mai răspândit este unul simplu „Vrem Unirea”.

Evenimentul a avut loc la iniţiativa celor trei partide din coaliţia de guvernare şi a fost boicotat de comunişti.

Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost neîncăpătoare pentru zecile de mii de moldoveni veniţi din toate colţurile ţării.

Noul acord dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană prevede cooperarea în domeniul Politicii Externe şi de Securitate, în domeniul Justiţiei, precum şi cooperarea pe plan economic şi financiar. Documentul urmează să fie semnat la summitul parteneriatului estic organizat la Vilnius, în Lituania, la sfârşitul acestei luni.

La miting s-a citit și un document intitulat „DECLARAŢIA DE LA CHIŞINĂU” care cuprinde:

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi astăzi, 3 noiembrie 2013, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în ajunul Summit-ului „Parteneriatului Estic” de la Vilnius şi cu prilejul acestui eveniment istoric pentru ţara noastră,

Fiind în număr de circa o sută de mii, reprezentând toate regiunile şi comunităţile locale din Republica Moldova, societatea civilă, mediul academic şi cel de afaceri, uniunile de creaţie, sfera bugetară, populaţia de la sate şi din oraşe,diaspora, generaţia tânără, cea activă şi cea a oamenilor în etate, femeile şi bărbaţii din toate grupurile etnice şi confesionale ale țării,

Răspunzând Apelului lansat de conducerea Republicii Moldova, de Coaliţia ProEuropeană aflată la guvernare, şi care este susţinut de personalitățilereprezentative ale elitei naţionale şi ale grupurilor principale, care formează societatea moldovenească,

Declarăm că opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul național major și unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor.

Reamintim că Republica Moldova a făcut alegerea pro-europeană încă de la constituirea sa ca stat independent şi a urmat-o consecvent pe parcursul evoluţiei sale. În noiembrie 1994, Moldova a semnat cu Uniunea Europeană Acordul de Cooperare şi Parteneriat, în februarie 2005 – Planul de Acţiuni. Iar la Vilnius, la 28-29 noiembrie a.c., urmează să parafeze Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, un pas crucial pentru viitorul prosper al țării, după care va urma semnarea acestui document important.

Ne angajăm, ca membri ai societăţii moldoveneşti, fiecare în activitatea sa şi în comunitatea din care face parte, să facem tot ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele de modernizare şi dezvoltare a Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Conștientizăm că acest moment major ne cere să fim solidari și hotărâţi în alegerea noastră. Solicităm partidelor din Coaliţia Pro Europeană de guvernare, dar şi întregii clase politice moldoveneşti să dea dovadă de unitate și maturitate – în numele intereselor naţionale ale Republicii Moldova, în numele intereselor cetăţenilorRepublicii Moldova de a beneficia de condiţii civilizate de trai, de drepturi şi libertăţi fundamentale, de securitate economică şi socială, proprii unui stat de drept şi democratic.

Salutăm politicile statului orientate spre asigurarea unei justiţii echitabile şi accesibile, a supremaţiei legii şi a egalităţii tuturor în faţa ei, a combaterii fenomenelor negative care blochează dezvoltarea ţării, a modernizării serviciilor publice pentru cetăţeni şi a asistenţei de stat pentru oamenii socialmente vulnerabili. Ceremeradicarea definitivă a flagelului corupției şi finalizarea reformelor cu rezultateconcrete, care să aducă beneficii clare cetăţenilor și să asigure progresul întregii societăți.

Încurajăm Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne și externe, săvalorifice oportunităţile de a diversifica pieţele de export pentru produsele moldoveneşti şi să asigure securitatea energetică şi alimentară a ţării.

Apreciem cu recunoştinţă sprijinul acordat Republicii Moldova de către partenerii noştri externi, în această perioadă. Solicităm Parlamentului și Guvernului să onoreze pe deplin încrederea partenerilor noștri şi angajamentele asumate de-a lungul anilor de Republica Moldova de a ne ralia la valorile și standardele europene.

Viitorul Republicii Moldova se decide acum! Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană! Aşa să ne ajute Dumnezeu! Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 3 noiembrie 2013.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata