Breaking news

Meleșcanu își cere scuze față de românii care nu au apucat să voteze în Diaspora

loading...
0 2

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a susținut luni, o declarație în care și-a cerut scuze românilor care au stat la cozi la secțiile de vot din Diaspora și nu au apucat să voteze.

teodor melescanuTeodor Meleșcanu a spus că MAE a făcut tot ce a fost omenește posibil pentru ca un număr cât mai mare de români din străinătate să își poată exercita dreptul de vot.

Fluidizarea mult mai mare a procesului de votare în cel de al doilea tur de scrutin a făcut posibil ca, spre diferenţă de primul tur, la cel de duminică să îşi exprime opţiunea prin vot de aproape trei ori mai mulţi români aflaţi în străinătate. Este de remarcat şi apreciat pozitiv faptul că, pe fondul unui aflux important de votanţi şi a unei activităţi intense şi susţinute în secţiile de votare din străinătate, nu au fost înregistrate incidente semnificative în privinţa corectitudinii procesului de votare. Cu toate acestea, consider că este profund regretabil faptul că, în pofida măsurilor adoptate şi aplicate de misiunile diplomatice şi consulare şi în secţiile de votare, un număr important de români nu au putut, în mai multe cazuri, să îşi exercite dreptul la vot, aşa cum şi-au dorit”, a spus Meleșcanu.

În ce priveşte Ministerul Afacerilor Externe, din perspectiva competenţelor şi atribuţiilor care îi revin în baza legii în privinţa votului în străinătate, instituţia, prin angajaţii săi, a depus toate eforturile şi a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condiţiile în vederea desfăşurării votului în secţiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate şi neutralitate.

Ministrul a ținut să ceară scuze românilor care nu au apucat să voteze deși au stat ore bune la coadă: Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot şi care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, şi-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot. Doresc, de asemenea, să exprim apreciere la fel de sinceră pentru toţi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe care au fost membri în birourile secţiilor de vot din străinătate sau au activat ca personal de sprijin precum şi faţă de şefii de misiuni diplomatice şi consulare care, prin profesionalismul şi dedicaţia de care au dat dovadă pe durata întregului proces electoral, şi-au făcut datoria iar, prin aceasta, au contribuit nemijlocit la protejarea imaginii unei instituţii de elită a statului român. Nu în ultimul rând, ţin să îmi exprim regretul şi să adresez scuze faţă de acei cetăţeni români care, datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să îşi exercite dreptul de vot. Nemulţumirile şi insatisfacţia lor nu au trecut neobservate.

La alegerile pentru preşedintele României desfăşurate în străinătate au votat, în turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie 2014, potrivit informaţiilor anunţate de Biroul Electoral Central un număr de 378.811 de cetăţeni români, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc în diaspora după 1990.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata