Breaking news

Margaret Thatcher, fost premier britanic, a murit la vârsta de 87 de ani

loading...

Margaret Thatcher a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 87 de ani, din cauza unui atac cerebral, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei acesteia, Lordul Bell.

margaret-thatcherSupranumită ‘Doamna de fier’, Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat funcţia de prim-ministru în Marea Britanie, a fost preşedinte al Partidului Conservator şi a deţinut trei mandate de premier între 1979 şi 1990, fiind cel mai longeviv premier al acestei ţări începând de la începutul secolului al XIX-lea.

Margaret Hilda Thatcher, lider al Partidului Conservator (1975-1990), prima femeie prim-ministru (1979-1990) din istoria Marii Britanii, s-a născut la 13 octombrie 1925, în Grantham Lincolnshire.

La începutul anilor ’50 începe să studieze Dreptul. În 1946, la Oxford era preşedinta Asociaţiei Studenţilor Conservatori. Margaret Thatcher a lucrat în industria chimică în perioada l947-1951. În 1954, ca juristă, se specializează în legislaţia impozitelor. După două tentative nereuşite, în 1950 şi 1951, primeşte un mandat de parlamentar, în 1959, în circumscripţia electorală Finchley din nordul Londrei.

În octombrie 1961, intră în guvernul conservator Macmillan, ca secretar parlamentar în Ministerul pensiilor şi asigurărilor sociale, păstrând această funcţie până la victoria în alegeri a laburiştilor în octombrie 1964. În perioada l964-1970, când conservatorii s-au aflat în opoziţie, Margaret Thatcher este purtătorul de cuvânt a partidului.

După victoria conservatorilor în alegeri, la 23 iunie 1970, lui Thatcher i se încredinţează în guvernul Heath conducerea Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei. În această funcţie, Margaret Thatcher accelerează dezvoltarea învăţământului general. După alegerile parlamentare din februarie 1974, Margaret Thatcher este din nou membru al guvernului, iar apoi purtător de cuvânt al partidului său.

La 11 februarie 1975, Margaret Thatcher preia conducerea opoziţiei conservatoare şi, în aceeaşi lună, devine şefa Partidului Conservator. Din cauza grevei declanşate la 28 martie l979, guvernul laburist al lui Callaghan este nevoit să se retragă, iar în urma noilor alegeri, desfăşurate în luna mai 1979, conservatorii obţin majoritatea absolută în Camera Inferioară. Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru în Marea Britanie. Păstrează această funcţie aproape doisprezece ani. Margaret Thatcher câştigă prin poziţia sa hotărâtă în războiul argentiniano-britanic privind insulele Falkland, încheiat la 15 iunie 1982 prin capitularea trupelor argentiniene. Scapă nevătămată din atentatul revendicat de IRA la 11 octombrie 1984.

Intransigenţa şi inflexibilitatea sa se manifestă şi în planul politicii externe – în 1986 sprijină SUA în atacul asupra Libiei şi, în ciuda presiunilor crescânde din partea Commonwealth-ului şi a statelor membre, îşi menţine poziţia de a se opune sancţiunilor împotriva Africii de Sud. Vizita sa la Moscova din martie 1987 este apreciată de presa britanică drept un triumf personal al premierului.

Eşecul înregistrat în noiembrie 1990 în alegerile comunale slăbeşte poziţia lui Margaret Thatcher în cadrul Partidului Conservator. Pierderea funcţiei de premier o marchează în planul vieţii publice. Şase luni după demisie călătoreşte în străinătate. În iunie 1992 are din nou acces în Parlament şi anume în Camera Lorzilor, când primeşte titlul nobiliar de ‘lady’.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata