Breaking news

MAE, îngrijorat de cererea Transnistriei privind anexarea la Rusia

loading...

Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu îngrijorare de „votul” exprimat astăzi, 16 aprilie 2014, în aşa-zisul „Soviet Suprem” de la Tiraspol, în favoarea realizării de demersuri pentru recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene şi intrarea acesteia în componenţa Federaţiei Ruse.

AHMET DAVUTOGLU - CRISTIAN DIACONESCU - MAEMinisterul Afacerilor Externe susţine poziţia exprimată astăzi de Guvernul Republicii Moldova conform căreia această decizie este o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cât şi o acţiune unilaterală şi contraproductivă.

Astfel de iniţiative vin în contradicţie cu principiul fundamental al reglementării pe cale politică a problemei transnistrene, la care au subscris toţi participanţii în formatul de negociere „5+2” circumscris acestui dosar.

Cu atât mai mult acum, în contextul evoluţiilor din Ucraina, este nevoie, din partea tuturor părţilor, de o abordare constructivă şi de reţinere de la orice acţiuni unilaterale care ar viza impunerea de soluţii cu ocolirea cadrului de negociere.

Ministerul Afacerilor Externe salută apelul făcut de Guvernul Republicii Moldova la continuarea dialogului politic, fără precondiţii.

Ministrul Titus Corlăţean a avut o convorbire telefonică, pe acest subiect, în cursul după-amiezii de 16 aprilie 2014, cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, în vederea coordonării demersurilor.

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a avut o convorbire telefonică cu Didier Burkhalter, preşedintele Confederaţiei Elveţiene şi, totodată, ministru al afacerilor externe al acestui stat care asigură în 2014 preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat situaţia preocupantă creată în urma deciziei „Sovietului Suprem” de la Tiraspol şi a solicitat implicarea rapidă a preşedinţiei în exerciţiu a OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că toţi actorii internaţionali participanţi la formatul „5+2”, inclusiv Federaţia Rusă, se vor delimita de demersul intenţionat de administraţia de la Tiraspol şi îşi vor reafirma, public şi fără echivoc, susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

România se pronunţă pentru continuarea negocierilor în formatul „5+2” în vederea ajungerii la o soluţie politică viabilă în problema transnistreană.

De asemenea, România îşi reafirmă susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute şi îşi va coordona, în acest sens, acţiunile cu partenerii europeni şi euro-atlantici.

Formatul „5+2” reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. De la reluarea negocierilor, în toamna anului 2011, au avut loc 12 runde, cea mai recentă la Viena, în perioada 27-28 martie 2014.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata