MAE cere explicații Ambasadei Libiei, cu privire la atacul asupra navei care a dus moartea românului

loading...

Ministerul Afacerilor Externe din România l-a convocat marți, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la București, ca urmare a atacului avionului armatei libiene asupra unui petrolier din portul Derna, soldat cu moartea marinarului român Eduard Curduman.

petrolier bombardat in portul dernaDuminică, 4 ianuarie 2015, un petrolier aflat în portul Derna din Libia, a fost bombardat de un avion de luptă aparținând armatei Libiene. Românul Eduard Curduman aflat la bordul petrolierului, și încă un marinar grec, au decedat în urma bombardamentului.

Urmare a acestui incident, MAE a cerut explicații oficialilor Ambasadei Libiei din București.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează cu atenţie situaţia provocată de atacul armat din Libia, din seara zilei de 4 ianuarie 2015, asupra petrolierului Araevo, soldat cu moartea unui cetăţean român, membru al echipajului navei. În cursul zilei de 5 ianuarie 2015, Ministerul Afacerilor Externe a cerut informaţii autorităţilor libiene, prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată la Tunis), respectiv prin contactarea Ambasadei Libiei la Bucureşti.În continuarea demersurilor, MAE l-a convocat, în data de 6 ianuarie 2015, la sediul ministerului, pe însărcinatul cu afaceri a.i. libian în România, în vederea clarificării circumstanţelor în care a avut loc atacul armat asupra petrolierului Araevo, în urma căruia un cetăţean român şi-a pierdut viaţa. Acesta a arătat că va informa partea română de îndată ce va primi date suplimentare din partea MAE libian”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

În cursul zilei de marți, Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, în legătură cu incidentul din Libia.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut în cursul zilei de 6 ianuarie 2015 o convorbire telefonică cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Cu acest prilej,  au fost abordate incidentul recent în care un cetăţean român a fost ucis în urma unui atac armat care a vizat petrolierul Araevo, în portul libian Derna, precum şi ultimele evoluţii politico-militare şi de securitate din Libia. Bogdan Aurescu a prezentat circumstanţele în care s-a produs tragicul incident care a condus la decesul cetăţeanului român, pe baza datelor aflate la dispoziţia MAE român, şi demersurile efectuate de diplomaţia română. A arătat, totodată, că România monitorizează cu atenţie evoluţiile în acest caz şi că a solicitat oficial autorităţilor libiene clarificări. Înaltul Reprezentant al UE a transmis condoleanţe şefului diplomaţiei române pentru decesul cetăţeanului român. Bogdan Aurescu şi Federica Mogherini au realizat de asemenea, în context, un schimb de opinii asupra evoluţiilor politice şi de securitate din Libia, convenind asupra necesităţii susţinerii unei implicări active a Uniunii Europene în eforturile internaţionale de stabilizare şi normalizare a situaţiei din această ţară”, se arată în comunicatul MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Un avion de luptă al armatei din Libia a lansat duminică seară o rachetă către petrolierul sub pavilion libian și cu armator grec, case se afla în portul libian Derna din Libia.

Racheta care a explodat la bordul petrolierului, a provocat moartea a doi marinari, unul român și altul grec.

Bombardamentul s-a soldat şi cu doi răniţi dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo care efectua o cursă internă şi era ancorat cu 1.600 de tone de petrol în rezervoare. la bordul petrolierului se aflau 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci şi doi români, tată și fiu. Din păcate tânărul a murit iar tatăl acestuia a fost rănit de explozie.

Ministerul Afacerilor Externe din România spune că după incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu. În momentul în care petrolierul va ajunge în portul Pireu, reprezentanţii Ambasadei României la Atena vor acorda asistenţa consulară ce se impune în asemenea situaţii tatălui cetăţeanului român decedat, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său.

Armatorul navei a anunțat că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.

Un purtător de cuvânt al forţelor armate libiene a confirmat luni că armata a bombardat un petrolier “suspect” în portul Derna.

419 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*