Breaking news

Lovitură militară de stat în Niger

loading...

nigerUn consiliu militar din Niger a anunţat la postul public de radio suspendarea Constituţiei după o lovitură de stat care s-a soldat cu numeroşi morţi şi răniţi, în vreme ce preşedintele Mamadou Tandja a fost dus într-un loc necunoscut, potrivit miniştilor. “Consiliul suprem pentru restaurarea democraţiei (CSDR), al cărui purtător de cuvânt sunt, a decis să suspende Constituţia celei de-a şasea republică şi să dizolve toate instituţiile care s-au format în baza acesteia“, a anunţat colonelul Goukoye Abdoulkarim pentru postul de radio Vocea Sahel.

Preşedintele ţării, Mamadou Tandja, şi membrii guvernului au fost arestaţi de miliari în plin Consiliu de miniştri, relatează AFP.

CSDR a declarat starea de asediu şi a închis frontierele terestre şi aeriene, făcând apel la populaţie să-şi păstreze calmul. “Nu avem libertate de mişcare, nu putem ieşi (din ţară). L-au luat pe Mamadou Tandja“, a declarat unul din miniştri, pentru AFP.

Nu ştim ce s-a întâmplat (…) dar avem telefoane mobile şi suntem acolo unde trebuia să aibă loc şedinţa de Guvern. L-au luat pe preşedinte“, a confirmat un alt membru al Guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Nigerul, o ţară săracă din regiunea Sahel, dar al treile producător mondial de uraniu, se confruntă cu o criză politică gravă generată din dorinţa preşedintelui de a rămâne la putere cu orice preţ după încheierea mandatului său. Preşedintele Tandja, în vârstă de 71 de ani, şi consilierul său ar fi reţinuţi într-o garnizoană din Tondibia, situată la circa 20 de kilometri de capitală.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata