Breaking news

Limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova

loading...

Decizie istorică la Chișinău. Curtea Constituțională a decis joi, că limba română este limba oficială în Republica Moldova. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

limba romana in republica moldovaCurtea Constituțională din Republica Moldova a dat o lovitură dură Rusiei, declarând ca limbă oficială în Basarabia, limba română.

Azi, Curtea Constituţională a examinat două sesizări privind interpretarea art. 13 din Constituţie, care au fost conexate într-un singur dosar la iniţiativa magistraţilor.

Alături de deputatul liberal, Valeriu Munteanu, Deputata partidului Liberal Reformatoare, Ana Guţu, a apelat la Înalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, cerând verificarea posibilităţii de echivalare a sintagmei “limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu expresia “limba română”.

Guţu a argumentat poziţia sa prin caracterul ştiinţific nul al articolului. Sesizarea a fost depusă la CC pe 26 martie.

Anunțul privind verdictul a fost făcut joi, 5 decembrie, de preşedintele Curții Cconstituționale din Republica Moldova, Alexandru Tănase. Decizia a fost luată deoarece acesta este termenul precizat în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

În urma acestei decizii definitive și irevocabile, Parlamentul trebuie să modifice Constituția Republicii Moldova, care prevede în prezent că limba oficială a ţării ar fi limba “moldovenească”.

La scurt timp după aflarea verdictului, Președintele României, Traian Băsescu a adus mulțumiri CC și inițiatorilor contestației: Prin decizia de azi a Curții Constituționale din Republica Moldova s-a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este un act de dreptate față de actul de independență a Republicii Moldova. Este un act de dreptate față de istoria cetățenilor Republicii Moldova, un act de dreptate. Implicațiile sunt extraordinar de profunde. Ele intră în vigoare imediat ce decizia CC se publică în Monitorul Oficial. Și de ea trebuie să ia notă toate statele lumii inclusiv Uniunea Europeană. La UE vom fi două state vorbitoare de limba română. Se pune capăt încercării de mistificare a adevărului istoric cu privire la Republica Moldova. Vă mărturisesc, este una din cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani. Mulțumesc și inițiatorilor și celor 7 judecători ai Curții Constituționale din Republica Moldova.

Și Ministrul Român de Externe, salută decizia Curții Constituționale din Republica Moldova:  Salut cu căldură decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, prin care limba română este recunoscută ca limbă oficială  a Republicii Moldova. Este o decizie istorică, aşa cum a fost şi cea din 31 august 1989, când la Chişinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca şi acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democraţiei, libertăţii şi prosperităţii în parcursul său spre Uniunea Europeană. Cetăţenii Republicii Moldova care vorbesc şi scriu în limba română duc mai departe tradiţia strămoşilor noştri, o tradiţie păstrată vie în ciuda vitregiilor istoriei şi a celor care au încercat să facă uitată limba română pe meleagurile locuite de români. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune că acum, prin decizia ca limba română să fie recunoscută drept limbă oficială, Republica Moldova a făcut  un nou pas simbolic, cu implicaţii importante către Uniunea Europeană.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata