Breaking news

Klaus Iohannis efectuează o vizită oficială în Franța, la invitația lui Francois Hollande

loading...

Președintele României, Klaus Iohannis, a plecat marți dimineață la Paris, unde efectuează o vizită oficială în Franța, la invitația omologului său, Francois Hollande. Este prima vizită oficială efectuată de Iohannis, în calitate de Președinte al României.

klaus iohannisKlaus Iohannis a susținut marți, în Salonul Oficial de la Otopeni, o declarație de presă în care a spus că va discuta cu liderii de la Paris despre relațiile româno-franceze, dar și teme de actualitate precum combatarea terorismului sau situația din Ucraina.

Iohannis a precizat că este o vizită pe care o efectuează la invitația președintelui Francois Hollande.

”Astăzi și mâine voi efectua prima vizită bilaterală din mandatul meu de preşedinte al României, o vizită oficială la Paris.  Este o vizită la invitaţia preşedintelui Franţei, domnul François Hollande. Vreau să subliniez, astfel, prin această vizită, importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării parteneriatului strategic cu Franţa, un membru foarte important al Uniunii Europene, cu care avem relaţii bilaterale foarte bune.  Voi merge la Palatul Élysée, unde voi avea un dejun de lucru cu preşedintele Hollande, prim-ministrului Valls, ministrul de Externe şi ministrul Economiei din Franţa. După aceea, voi avea întâlniri atât cu preşedintele Senatului francez, cât şi cu preşedintele Adunării Naţionale.  O prioritate a mandatului meu este substanţierea relaţiilor cu statele cu care avem parteneriate strategice încheiate sau relaţii privilegiate şi, desigur, consolidate. Acestea toate trebuie redinamizate şi, foarte important, trebuie să arătăm că România ce spune aia şi face.  Avem relaţii româno-franceze care depăşesc cadrul unui parteneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic. Avem în domeniul culturii, educaţiei, cercetării relaţii multiple foarte bune. Francofonia, de asemenea, constituie o zonă de parteneriat foarte important. Vom discuta toate aceste lucruri, chestiuni legate de Uniunea Europeană şi, desigur, chestiuni de actualitate, cum ar fi combaterea terorismului şi situaţia din Ucraina.  Joi, pe 12 februarie, voi lua parte, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European. Este prima mea participare la un Consiliu European. Pe agenda de lucru sunt teme de actualitate.  Două sunt anunţate: este vorba de lupta împotriva terorismului şi consolidarea uniunii economice şi monetare. Cu siguranţă, vor fi discutate situaţia din Ucraina şi, în acest context, relaţia Uniunii Europene cu Federaţia Rusă.  Toate aceste lucruri vin să pregătească evoluţiile din această primăvară şi trebuie spus că procesul de consolidare a uniunii economice şi monetare este unul de importanţă deosebită nu numai pentru ţările care sunt membre în zona Euro, ci şi pentru celelalte ţări din Uniune. Oricum, România se pregăteşte să devină membră în zona Euro. Aceste chestiuni au o importanţă deosebită şi pentru ţara noastră„ , a spus Klaus Iohannis.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis în deplasarea externă fac parte consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, George Scutaru, Leonard Orban, Simina Tănăsescu, Dan Mihalache, precum și purtătorul de cuvânt al președintelui, Tatiana Niculescu Bran și consilierul personal al șefului statului, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Șeful statului român va fi primit la Palatul Elysee la ora 14,00 (ora României), cei doi președinți urmând să aibă convorbiri tete-a-tete, un dejun de lucru, iar apoi să susțină o declarație comună de presă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata