Breaking news

Jurnaliștii Sky News care au realizat reportajul fals în România, urmăriți penal de DIICOT

loading...

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală pe numele a trei jurnaliști britanici pentru că au distribuit informații false prin intermediul reportajului realizat în România cu privire la traficul de arme și difuzat de Sky News.

jurnalisti sky newsTrei membri ai echipei de la postul de televiziune Sky News care au participat la realizarea reportajului despre un presupus trafic de arme din România au fost puși sub urmărire penală de procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false.

Informația apare în motivarea deciziei de arestare a celor trei cetățeni români care au jucat rolul de traficanți de arme în reportajul Sky News.

S-a reținut în referat că (…), prin toate datele și informațiile comunicate verbal și surprinse ca atare în materialul video al postului Sky News, ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune și componente mass-media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (și anume faptul că persoanele din video nu erau traficanți de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate și prezentate de aceștia erau arme de vânătoare deținute legal) s-a pus în pericol securitatea națională, iar respectiva faptă constituie infracțiunea de comunicare de informații false. (…) Totodată, s-a reținut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, și anume cetățenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenție, au comunicat și răspândit în mediul virtual și prin mass-media, știri și informații false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deși cunoșteau că aceste știri nu sunt reale.Nu în ultimul rând, judecătorul apreciază că, în lipsa unei intervenții rapide și eficiente a autorităților române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică așa cum autorii acestora au dorit să le înfățișeze. În lipsa unei reacții proporționale din partea statului, așa-zisa faptă de trafic de armament prezentată de postul de televiziune (…) ar fi rămas în atenția opiniei publice, naționale și internaționale, așa cum s-a dorit inițial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară și de natură a discredita imaginea României, dar și a statului, în particular“, se menționează în motivarea deciziei Curții de Apel București.

DIICOT va solicita, prin intermediul unei comisii rogatorii, audierea jurnaliștilor de la postul de televiziune britanic Sky News care au realizat reportajul despre un presupus trafic de arme din România, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse judiciare.

Actele vor fi transmise autorităților britanice în această săptămână, urmând ca cel mai probabil audierea să se facă în Marea Britanie.

 

Potrivit instanței, derularea unor astfel de acțiuni pe teritoriul României ar putea afecta securitatea națională, prin inducerea în eroare a autorităților europene și a populației cu privire la capacitatea autorităților române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict și de a aproviziona cu armament de război grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict.

Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics au fost arestați preventiv pe 12 august 2016 prin decizia Curții de Apel București.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata