Breaking news

Julia Gillard, prima femeie premier din Australia

loading...

Pentru prima dată în istorie Australia este condusă de o femeie premier. Julia Gillard este noul premier al Australiei după ce predecesorul său, Kevin Rudd, s-a retras din cursa pentru conducerea Partidului Laburist, transmite BCC, preluat de realitatea.net.

Julia-GillardsRudd a luat această decizie în condiţiile în care sondajele îi anunţau o înfrângere grea, iar formaţiunea sa a suferit o scădere importantă în sondaje.

Astfel, Gillard, care a fost vicepremier înainte de a se înscrie în cursa pentru conducerea laburiştilor, nu a avut contracandidat la votul de joi dimineaţă, al celor 112 parlamentari ai Partidului Laburist.

După votul ce s-a desfăşurat la sediul Parlamentului din Canberra, Gillard a declarat: “Am ajuns la concluzia că un guvern bun îşi pierde calea. Cred că am responsabilitatea de a mă asigura la următoarele alegeri că Partidul Laburist este în formă maximă”.

“Mă simt foarte onorată”, a precizat ea, admiţând, încă, că nu a fost “aleasă de poporul australian”. În aceste condiţii, ea a precizat că va cere “în următoarele luni guvernatorului general să convoace alegeri, pentru ca australienii să îşi exercite dreptul de a-şi alege premierul”.

Această lovitură de teatru din Partidul Laburist a luat pe toată lumea din surprindere, inclusiv pe experţi. “Viteza schimbărilor făcute este halucinantă”, a subliniat politologul Ealizabeth van Acker. “Ieri (miercuri – n.red.) la această oră, nimic nu sugera un astfel de scenariu”, a adăugat ea.

Gillard a anunţat reactivarea planului privind dioxidul de carbon. Iar în ceea ce priveşte impozitul pe minerit, ea a afirmat că vrea consens în acest dosar. “Trebuie să facem mai mult decât să ne consultăm, trebuie să negociem (…) trebuie să punem capăt acestei incertitudini”, a spus ea. “Astăzi (joi – n.red.) deschid uşa guvernului industriei miniere şi, în schimb, cer industriei miniere să îşi deschidă mintea”, a adăugat noul premier.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata