Breaking news

Jorge Mario Bergoglio a fost ales Papă al Bisericii Catolice. Cardinalul și-a luat numele de Francisc I

loading...

Jorge Mario Bergoglio a fost ales miercuri seară, de către cei 115 cardinali, drept succesor al lui Papa Benedict al XVI-lea. Arhiepiscopul de Buenos Aires și-a ales numele de Papa Francisc I.

papa francisc IHabemus Papam. Jorge Mario Bergoglio este noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice. După 24 de ore de la reunirea conclavului, cei 115 cardinali au decis prin vot secret numele viitorului Suveran Pontif.

Pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, noul Suveran Pontif, este un iezuit care provine din America Latină.

Iezuit înseamnă membru al unui ordin de călugări catolici, întemeiat în 1534 de călugărul spaniol Ignațiu de Loyola pentru combaterea Reformei și întărirea puterii papale.

Episcopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, în vârstă de 76 de ani este cel de-al 266-lea Suveran Pontif.

După ce cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran, a ieșit în balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican și a rostit celebra formulă latină: Habemus Papam, a spus numele noului papă.

Câteva minute mai târziu, la balcon și-a făcut apariția Jorge Mario Bergoglio care și-a luat numele de  Papa Francisc I. După ce a salutat mulțimea și noul Suveran Pontif a rostit Tatăl Nostru, rugându-se pentru sănătatea fostului Suverna Pontif, Benedict.

Fumul alb a ieşit pe coşul Capelei Sixtine,  la ora locală 19:07(20.06, ora locală a României),  anunţând alegerea unui nou Pontif.

Regula stabileşte ca succesorul Apostolului Petru pe tronul Bisericii să îşi aleagă numele imediat ce a fost ales de către cardinalii reuniţi în Conclav.

Noul Papă a fost ales după a cincea rundă de voturi, întrucât primele scrutine s-au soldat cu un eșec, întrucât cei 115 cardinali nu s-au pus de comun acord în privința numelui viitorului Suveran Pontif.

Noul Papă a fost ales la 13.03.2013, când la ora locală 19.07(ora 20.06 ora României), pe coșul Capelei Sixtine a ieșit fumul alb. Data de 13.03.2013 dă superstițioșilor motive de speculă cu privire la soarta pontificatului noului Suveran al Bisericii Catolice.

Papa Francisc I, italian la origine, cel de-al cincilea copil al unei familii de italieni ce au emigrat în Argentina, seamănă la fizionomie, atitudine și alură, cu Papa Ioan Paul al II-lea.

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, favorit în urmă cu opt ani la câștigarea tronului de Suveran, nu se număra printre favoriții la actualul conclav.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata