Breaking news

Iulia Timoșenko va fi eliberată din închisoare

loading...

Iulia Timoșenko va fi eliberată din închisoare. Parlamentul din Ucraina a votat un amendament special care va permite eliberarea fostului premier ucrainiean.

iulia timosenko eliberata din inchisoareLa doi ani și patru luni de când a fost condamnată la 7 ani de închisoare cu executare, fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko va fi pusă în libertate. Și asta grație unui amendament special aprobat vineri de Parlamentul de la Kiev, pe fondul negocierilor dintre protestatari, Opoziție și președintele Victor Ianukovici.

Deputații ucraineni au adus amendamente Codului penal și Codului de procedură penală, astfel încât legislația națională să fie armonizată cu prevederile articolului 19 a Convenției ONU privind corupția.

Timoşenko a fost condamnată la închisoare pentru abuz de putere cu privire la acordurile semnate de aceasta în 2009 cu Rusia în privinţa gazelor naturale.

Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937. Procesul şi verdictul au fost comandate de Ianukovici şi arată slăbiciunea puterii“, a declarat ea presei, făcând referire la epurările orchestrate în acel an de dictatorul sovietic Iosif Stalin.

În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru (…) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa“, a afirmat marţi judecătorul Rodion Kireev, anunţând verdictul după sfârşitul procesului.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri au costat compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz, circa 190 de milioane de dolari.

Timoşenko se află în arest încă din 5 august, fiind acuzată că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Uniunea Europeană și SUA au cerut în ultimii ani, în nenumărate rânduri, punerea în libertate a Iuliei Timoşenko. Aceasta este principalul rival politic al actualului președinte Victor Ianukovici. În decembrie 2014, vor avea loc alegeri prezidențiale anticipate și este de așteptat ca Iulia Timoșenko să candideze.

Peste 80 de persoane au decedat în ultimele trei zile în Piața Independenței din Kiev, majoritatea manifestanților fiind uciși de lunetiști.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata