Breaking news

Istanbul, noua Capitală Culturală europeană

loading...

istanbulÎncepând de ieri, Istanbulul este noua capitală culturală a Europei în 2010. Desemnat de Uniunea Europeană capitală culturală în 2010, Istanbulul este primul oraş turc cu acest statut.

Astfel, Turcia speră să-şi reafirme rădăcinile europene, iar oraşul de pe malul Bosforului speră să atragă până la 10 milioane de vizitatori, cu cele 170 de evenimente pe care municipalitatea le va desfăşura în acest an.

Fondat de împăratul roman Constantin în anul 330, cu numele de Constantinopol, Istanbulul numără în prezent aproximativ de 14 milioane de locuitori şi se întinde pe zeci de kilometri în jurul strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia.

Alături de Istanbul, alte două oraşe europene se vor bucura de acest statut. Este vorba de Pecs (Ungaria) şi Essen (Germania).

Programul “Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, circa 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

Printre acestea, s-a numărat şi Sibiul,  a 32-a Capitală Culturală a Europei în 2007.

Sub egida Programului Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007, în oraşul transilvănean au fost prezentate 337 de proiecte, însumând 2062 de evenimente : de la teatru şi pictură, dans, muzică, dans, film şi literatură până la artă contemporană şi gastronomie.

Cristina Nenciu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata