Breaking news

Începând de azi, românii au liber la muncă în toate țările din Uniunea Europeană

loading...

La șapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană, piața muncii se deschide integral pentru români și bulgari. De azi, românii și bulgarii pot lucra fără restricții în toate țările UE.

romani liber la munca in ueAustria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta, Spania şi Marea Britanie sunt cele 9 țări care de azi vor ridica restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor și bulgarilor.

În schimb, Elveția, țară noneuro, menține restricțiile pentru români și bulgari, întrucât Acordul asupra liberei circulaţii a persoanelor dintre Elveţia şi UE, permite aplicarea restricțiilor până la 31 mai 2019.

Liberalizarea pieței muncii pentru români și bulgari a creat vii dispute în Marea Britanie, care se teme de invazia de muncitori din cele două țări.

În urma unor replici dure venite de la Bruxelles, care a ameninţat Londra inclusiv cu lansarea unei proceduri de infringement, Guvernul conservator s-a mulţumit să restrângă dreptul la beneficii sociale pentru imigranţii din UE.

Astfel, la 17 decembrie, şeful Guvernului de la Londra a anunţat că, de la 1 ianuarie 2014, vor intra în vigoare mai multe măsuri în acest sens. Printre altele, solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în Marea Britanie. În plus, şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie.

Românii şi bulgarii au ţinut capul de afiş şi în Olanda, unde Partidul Libertăţii (PVV, extremă dreapta), condus de Geert Wilders, a militat constant pentru o prelungire a restricţiilor.

La 5 decembrie, Parlamentul de la Haga a decis însă, cu o majoritate covârşitoare, să respecte legislaţia europeană şi să deschidă piaţa muncii de anul viitor. Ca şi premierul conservator de la Londra, premierul liberal Mark Rutte a venit cu o serie de măsuri pentru a reduce impactul. Imigranţii vor fi excluşi de la acordarea ajutoarelor sociale în primii şapte ani de rezidenţă, iar durata de rezidenţă pentru obţinerea cetăţeniei a crescut de la cinci la şapte ani.

Două instanţe germane au decis că românii şi bulgarii au dreptul la şomaj, chiar dacă nu au muncit deloc în Germania.

Liberalizarea pieței muncii pentru români va face ca exodul medicilor, profesorilor și celor cu studii superioare să crească considerabil în acest an.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata