Breaking news

În 5 ani moneda Euro ar putea dispărea

loading...

Problemele economice din Europa crează grave probleme monedei unice, care devine pe zi ce trece maqi vulnerabilă și tot mai slabă, conform Sunday Telegraph preluat de Realitatea TV.

monedaeuroConform unui sondaj realizat de ziarul Sunday Telegraph, în rândul analiștilor britanici, arată că dacă cel puţin un stat din Zona Euro ar intra în incapacitate de plată, iar acest lucru este probabil în cazul Greciei, moneda unică ar putea dispărea.

Moneda unică europeană este în pericol de dispariţie în următorii cinci ani, dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra. Din cei 25 de analişti participanţi la cercetare, 12 au anticipat că zona euro nu va supravieţui în actuala formă, în timp ce opt consideră contrariul, iar cinci sunt indecişi.

În urmă cu mai puţin de un an, puţini analişti din City of London (centrul financiar londonez) se aşteptau la dispariţia monedei unice, dar problemele financiare ale Greciei, Spaniei şi Portugaliei şi recunoaşterea de către cancelarul german, Angela Merkel, a faptului că euro trece printr-o “criză existenţială” au modificat radical percepţia.

Doi dintre cei opt analişti care se aşteaptă ca moneda unică să reziste au afirmat că predicţia se va îndeplini numai dacă cel puţin un membru al zonei euro va intra în incapacitate de plată a datoriilor.

Unii au fost, însă, extrem de radicali: Andrew Lilico, economist şef la institutul de cercetări Policy Exchange, a declarat că există “şanse zero” ca zona euro să supravieţuiască în actuala componenţă.

Douglas McWilliams, analist la Centre for Economics and Business Research, crede că moneda europeană “ar putea să nu mai supravieţuiască o săptămână”, iar David Blanchflower, profesor la Dartmouth College şi fost membru al Bank of England, a arătat că “implicaţiile politice ale dezintegrării euro sunt greu de anticipat-germanii se opun să plătească datoriile altora şi ar putea chiar să se retragă”.

Patru dintre analiştii intervievaţi au declarat că, în pofida aşteptărilor ca Grecia sau alte economii cu probleme să fie nevoite să renunţe la euro, cel mai probabil este ca Germania să facă acest lucru.

Tim Congdon, analist la International Monetary Research crede că zona euro va pierde trei dintre membrii săi, respectiv Grecia, Portugalia şi posibil Irlanda, iar uniunea monetară s-ar putea chiar dezintegra din cauza fricţiunilor dintre Franţa şi Germania.

Herman van Rompuy a mai mărturist şi că moneda unică a fost imperfectă încă de la momentul introducerii, iar această problemă nu le-a fost adusă la cunoştinţă votanţilor. “Ne confruntăm în mod evident cu o tensiune în sistem; cu dilema de a fi o uniune monetară fără a avea uniune politică şi monetară totală”.

loading...
1 Comentariu
  1. george spune

    Să nu ne mai ascundem după deget,euro este pe un drum fără scăpare.Moneda a fost creeată în scop politic şi nu economic.În acest moment se “pompează” bani pentru salvarea monedei,dar nimeni nu se gândeşte dintre cei care au postat pe aceste site diverse afirmaţii,că banii care se tot adaugă în sprijinul monedei euro,se vor termina în foarte scurt timp şi atunci cine va mai susţine moneda !?.Acei bani care se tot “pompează” provin din taxe,impozite şi salarii micşorate;nu poţi să privezi oamenii de bani în ideea că “salvezi” moneda,pt.că atunci moneda fără oameni nu mai are valoare:moneda există pentru europeni,nu europenii pentru monedă.Nu poţi să menţii o Europă unită prin măsuri de austeritate.Când a apărut Euro,a fost pentru prosperitate şi nu pentru austeritate,deci în acest caz nu cred că mai există un cetăţean european care să susţină moneda unică europeană.Mai precis,dacă creezi o monedă şi o menţii cu preţul unui regim auster sever,atunci nu o mai creezi.Ce sens ar mai avea ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata