Breaking news

Președintele Venezuelei, Hugo Chavez a încetat din viață

loading...

Președintele Venezuelei, Hugo Chavez a încetat din viață la vârsta de 58 de ani, din cauza cancerului de care suferea de câțiva ani de zile.

hugo chavezDoliu național în Venezuela, după ce președintele Hugo Chavez a încetat din viață.

Anunțul morții lui Chavez a fost făcut de vicepreședintele Venezuelei la postul național de televiziune.

Hugo Chavez, născut în anul 1954, a fost preşedinte al Venezuelei vreme de 14 ani. Primul mandat de președinte l-a câștigat în anul 1999, iar în octombrie 2012 câștigase un nou mandat în fruntea țării.

Chavez şi-a câştigat reputaţia de cel mai vizibil, vocal şi controversat lider din America Latină. Fost comandant al brigăzii de paraşutişti, s-a remarcat în urma loviturii de stat eşuate din 1992, datorită opoziţiei virulente faţă de Statele Unite.

Avea în spate o carieră militară şi era fondatorul Mişcării Revoluţionare Bolivariene.

Guvernul de la Caracas a convocat, marţi, o reuniune a liderilor politici şi militari, pe fondul deteriorării stării de sănătate a preşedintelui Hugo Chavez. Venezuela trece “prin cele mai grele ore” de când Hugo Chavez a fost operat ultima dată de cancer, în decembrie, a declarat vicepreşedintele Nicolas Maduro.

Aceste ore sunt cele mai grele prin care trecem de la operaţia din decembrie”, a spus Maduro, referindu-se la starea de sănătate a lui Chavez.

Într-un discurs televizat, vicepreşedintele Nicolas Maduro a declarat:Vom demonstra că boala a fost provocată de duşmanii ţării. Nu avem niciun dubiu, va exista un moment în istorie în care vom putea crea o comisie ştiinţifică care va demonstra că preşedintele Chavez a fost atacat cu această boală. (…) Duşmanii istorici ai acestei naţiuni au căutat un punct vulnerabil pentru a deteriora sănătatea comandantului suprem.

Guvernul din Venezuela anunţase că “duşmanii” ţării i-au provocat cancerul preşedintelui Hugo Chavez, expulzându-l pe ataşatul militar american de la Caracas, acuzat de conspiraţie.

Maduro a anunţat expulzarea ataşatului militar american de la Caracas, David Del Monaco, acuzat de “conspiraţie”.

Ulterior, ministrul de Externe, Elias Jaua, a anunţat că va expulza încă un funcţionar al ambasadei americane suspectat de “contacte neautorizate” cu oficiali militari locali.

Preşedintele Hugo Chavez era spitalizat de ceva vreme la Caracas din cauza cancerului, suferind de o agravare a problemelor respiratorii şi de o nouă infecţie gravă.

Chavez, în vârstă de 58 de ani, revenise la Caracas în urmă cu două săptămâni, fiind internat imediat în spitalul militar din capitală după ce a fost spitalizat timp de două luni la Havana, unde a suferit, în decembrie, o a patra intervenţie chirurgicală de cancer, cu care a fost diagnosticat în 2011 în regiunea pelviană.

Chavez urma o cură de chimioterapie foarte puternică şi tratamente complementare care însă nu au reușit să-i salveze viața.

La scurt timp după anunțul decesului președintelui Venezuelei, mii de oameni au ieșit pe străzile din Caracas.

Nicolas Maduro a cerut populației să rămână calmă precizând că potrivit legii se vor organiza alegeri prezidențiale anticipate în maxim 30 de zile.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata