Breaking news

Gruparea teroristă Al-Mourabitoune revendică răpirea românului în Burkina Faso

loading...

Gruparea teroristă Al-Mourabitoune a trimis o înregistrare audio Guvernului României în care susține că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi “îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.

grupare jihadistaMesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Autorul acestei înregistrări audio în arabă “îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare”.

“Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul”, adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Gruparea a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar şi Mişcarea pentru Unicitate şi Jijad în Africa de Vest (MUJAO), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operaţiunea franceză Serval, lansată în 2013.

Un expert mauritan în jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o “creştere a puterii” acestui rival al lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronunţat în mai multe rânduri în numele Mujao, dar şi al Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali.

Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că se verifică informațiile audio la nivelul Celulei de criză.

Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetățeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat. În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză continuă să colaboreze strâns, în demersurile pe care le întreprinde, cu partenerii internaţionali ai României. Având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Celula de criza interinstituțională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele şi metodele specifice de acțiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT.

Celula de criză a transmis permanent informări Preşedintelui României şi Primului Ministru.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata