Breaking news

Gafă de proporții a directorului ICR Paris. Iată ce au primit ospeții recepțieie lui Iohannis, odată cu invitația

loading...

Scandal diplomatic la Paris din cauza directoarei ICR Paris, Yvette Fulicea, care odată cu invitațiile trimise oaspeților recepției date în 10 februarie, în cinstea lui Iohannis, a atașat la e-mail și un document intern care conţinea aprecieri precum “indezirabil” sau scârbos” la adresa unor persoane.

AHMET DAVUTOGLU - CRISTIAN DIACONESCU - MAEPe 10 februarie, la Paris are loc o recepție dată de Ambasada României împreună cu ICR Paris, în cinstea alegerii lui Iohannis. La recepție au fost invitați mai mulți membrii ai comunității românești din Diaspora.

Invitații au avut neplăcuta surpriză, ca pe e-mail, odată cu invitația de participare la eveniment, să primească și un document intern al ICR, din care au aflat cum erau catalogați o parte din cei invitați la recepție.

Totul a ieșit la iveală după ce scriitorul Eugen Mihăescu a transmis ziarului Cotidianul o scrisoare în care povesteşte că directoarea Institutului Cultural Român din Paris, Yvette Fulicea, a transmis unor personalităţi din diaspora românească invitaţii electronice la recepţia organizată săptămâna viitoare, cu prilejul vizitei preşedintelui Iohannis la Paris. Expeditoarea invitaţiilor a inclus, însă, şi un fişier Excel, în care erau trecute diverse comentarii, unele foarte ofensatoare, despre persoanele invitate.

Eugen Mihăiescu a trimis ziarului, invitația primită de scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis.

Scriitorul Radu Portocalăa primit odată cu invitaţia electronică şi un document de uz intern al ambasadei, în care erau trecute numele celor invitaţi, cine îi invită şi diverse comentarii personale, inclusiv cuvinte precum „indezirabil” sau „scârbos”.

Mai jos, scrisoarea lui Radu Portocală, publicată de Eugen Mihăescu în Cotidianul„Domnule Ambasador, Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite. Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte – detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge ». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sînt foarte puţin diplomatice… Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei. În sfîrşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze. În ce mă priveşte, veţi înţelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituţie care funcţionează astfel şi care lipeşte etichete ca în anii ’50 s-ar afla în totală contradicţie cu convingerile mele. Cu mare şi tristă nedumerire, Radu Portocală”.

Ministerul Afacerilor Externe recunoaște gafa și spune că a sancționat cu avertisment pe directoarea ICR Paris.

„Referitor la situaţia creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat si regretabil, de un fişier de uz intern al ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment. De asemenea, a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul MAE. Totodată, MAE precizează  că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remisa exclusivNEWS.ro.

Federația asociațiilor de români din Europa cere Ministrului de Externe Bogdan Aurescu, demiterea personalului din cadrul Institutului Cultural Român implicat în corespondența rușinoasă de la Paris. De asemenea, cerem demisia personalului din cadrul Ambasadei României de la Paris care a primit acest document și s-a complăcut în caracterizarile celor de la ICR fără să reclame acest lucru la București.

Această experiență este o rușine pentru România și pentru sutele de diplomați români care își fac munca cu onoare reprezentând țara cu cinste. Sperăm ca răspunsul Ministerului de Externe să fie imediat și să servească de exemplu tuturor diplomaților care încă nu înțeleg că ei sunt acolo ca să servească România și comunitățile românești din afara granițelor”, a declarat Daniel Țecu președintele FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa).

Yvette Fulicea a devenit directoarea ICR Paris în vara anului trecut. Diplomat de carieră, ea a fost avizată în unanimitatea de Comisia de Cultură din Parlament. Înainte de a conduce Institutul Cultural, Fulicea a fost ministru consilier la Ambasada României la Paris.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata