Breaking news

Gabriel Garcia Marquez a încetat din viață

loading...

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1982, a încetat din viață, joi seară, la vârsta de 87 de ani. 

Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez suferea de cancer limfatic de 15 ani, dar boala a recidivat și s-a extins. Scriitorul fusese internat de curând, în spital la Mexico City pentru probleme respiratorii și deshidratare.

Născut la 6 martie 1927, la Aracataca, Gabriel Garcia Marquez locuia în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său apărut în 2004.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului trecut, în America Latină i se spunea „Gabo”. Și-a început cariera ca jurnalist și a scris multe lucrări de non-ficțiune, dar a devenit cu adevărat celebru datorită romanelor, nuvelelor și povestirilor sale, unanim apreciate și care s-au bucurat totodată de succes comercial.

Cel mai celebru roman al său este “Un veac de singurătate” (1967), dar foarte cunoscute sunt şi “Toamna patriarhului” (1975), “Cronica unei morţi anunţate” (1981), “Dragostea în vremea holerei” (1985), “Generalul în labirintul său” (1989) şi “Povestea târfelor mele triste” (2004).

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 “Un veac de singurătate”, descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Acţiunea se desfăşoară pe o perioadă de peste o sută de ani şi prezintă ascensiunea şi prăbuşirea familiei Buendia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata