Breaking news

Furtună de nisip în Beijing

loading...

Nordul Chinei a fost lovit de cea mai puternică furtună de nisip din acest an, care a provocat întârzieri ale zborurilor pe aeroportul internaţional din Beijing şi la declanşarea unei alerte pentru Seul.

chinaCerul s-a luminat şi un strat subţire de nisip a acoperit Beijingul, muncitorii din marea Piaţă Tiananmen fiind nevoiţi să-şi acopere feţele.  Meteorologii au avertizat că atmosfera va fi astăzi “de o calitate foarte slabă” şi le-a recomandat tuturor celor care ies în exterior să-şi acopere nasul şi gura. Chiar şi turiştii din piaţa Tien An Men au purtat măşti de protecţie. Praful venit din deşert, de la sute de kilometri, s-a strecurat chiar şi în clădiri acolo unde a găsit o fisură cât de mică. Pe aeroportul internaţional al capitalei, mai multe zboruri au fost amânate.

Deşerturile în expansiune din China acoperă în prezent o treime din teritoriul ţării din cauza păscutului excesiv, despăduririlor, urbanizării şi secetei. Nisipurile instabile au dus la o sensibilă înmulţire a furtunilor de acest fel. Academia Chineză de Ştiinţe a estimat că numărul furtunilor de nisip a crescut de şase ori pe an în ultimele cinci decenii, ajungând la peste 20 pe an.  Furtuna a afectat de asemenea regiunile Xinjiang şi Mongolia Interioară, precum şi provinciile Shanxi, Shaanxi şi Hebei.  Pe măsură ce furtuna s-a îndreptat spre sud-est, Agenţia meteorologică naţională din Coreea de Sud a emis un cod calben pentru Seul şi pentru alte părţi ale ţării.  China a plantat în ultimii ani mii de acri de vegetaţie pentru a stopa procesul de deşertificare în nordul şi vestul ţării, însă experţii spun că este nevoie de decenii pentru a remedia situaţia.  Cea mai mare furtună de nisip care a lovit în ultimii ani Beijinul a fost în 2006, când circa 300.000 de tone de nisip au căzut asupra capitalei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata