Breaking news

Firma franceză Spanghero a etichetat greşit carnea de cal vândută în Marea Britanie ca și carne de vită

loading...

Potrivit unei anchete realizate de guvernul francez, firma Spanghero este vinovată de etichetarea greșită a cărnii de cal drept carne de vită.

spangheroFrancezii de la Spanghero au transformat caii românești în vaci olandeze. Compania Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal, la începutul lunii ianuarie 2013, de la o firmă cipriotă.

Controalele efectuate de Guvernul francez au confirmat faptul că Spanghero este vinovată de scandalul european iscat în jurul cărnii de cal descoperită în lasagna vândută britanicilor.

“Spanghero este vinovată de înselătorie economică şi va exista o acţiune în justiţie. Compania ştia că revindea carne de cal etichetată drept vită”, a confirmat Benoît Hamon, ministrul pentru Protecţia consumatorului.

Astfel se confirmă spusele autorităților române care au stabilit că nicio firmă din țara noastră nu a exportat direct carne de cal sau vită către firmele Comigel sau Spanghero.

Inspectori sanitar-veterinari vor efectua percheziţii în depozitele companiei, iar autorizaţia de funcţionare ar putea fi retrasă definitiv, a declarat ministrul Agriculturii, Stéphane Le Foll.

Ministrul a subliniat că firma Comigel, care a produs lasagna cu carne de cal, a fost indusă în eroare. “Comigel ştia că era carne de vită”, a spus el.

“Însă şi această companie franceză a dat dovadă de neglijenţă pentru că a omis efectuarea de verificări la uzina sa din Luxemburg. În primul rând, eticheta nu era conformă cu legislaţia franceză. În al doilea rând, la decongelare, ar fi trebuit să îşi dea seama că nu era aceeaşi culoare ca cea a vitei”, a explicat ministru

Însă și comerciantul olandez de carne, Draap Trading Ltd, este considerat suspectul-cheie în cadrul scandalului cărnii de cal din lasagna britanicilor.

Directorul Draap Trading Ltd Jan Fasen a confirmat pentru The Guardian că a cumpărat un lot de carne de cal de la două abatoare româneşti şi l-a vândut unor procesatori francezi, insistând că a etichetat în mod clar carnea ca fiind carne de cal.

Însă postul olandez de radio NOS a relatat miercuri că Fasen a fost condamnat în ianuarie 2012 pentru comercializare de carne sud-americană de cal ca vită olandeză sacrificată pentru halal şi falsificare de documente.

Draap Trading Ltd este o companie înregistrată în Cipru, cu sediul central la Antwerpen şi deţinută de un offshore din British Virgin Islands, potrivit The Guardian, care adaugă că, citit invers, numele firmei înseamnă “cal” în olandeză.

Comerciantul olandez pare să se afle, în pofida dezminţirilor sale, în centrul investigaţiilor care urmăresc să stabilească modul în care a carnea de cal a ajuns în lanţul alimentareuropean.

Draap Trading Ltd a livrat carne companiei franceze Spanghero, care a aprovizionat, la rândul ei, altă companie franceză, Comigel. Lasagna Findus în care s-a găsit carne de cal, în Marea Britanie, provine de la instalaţia Comigel din Luxemburg. Spanghero a insistat că pachetele de carne livrate de instalaţia sa de la Castelnaudary, în sudul Franţei, au sosit etichetate “vită – origine UE” şi că “nu a tratat sau făcut altceva cărnii” respective.

Produse congelate au fost retrase, între timp, din supermarketuri în Olanda, Belgia şi Franţa, de teama unei etichetări incorecte mult mai răspândite decât cea descoperită la Findus în Marea Britanie.

Românii au protestat ferm şi şi-au clamat nevinovăţia faţă de acuzaţiile potrivit cărora au furnizat carne de cal drept carne vită.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata