Breaking news

Fantastic. Google o celebrează pe Maria Tănase la 100 de ani de la naștere

loading...

Maria Tănase, marea doamnă a cântecului popular românesc, este celebrată azi de Google, printr-un logo special, ce marchează 100 de ani de la nașterea artistei.

maria tanaseRomânii care vor naviga azi pe internet cu ajutorul motorului de căutare Google, vor avea o mare surpriză.

Google și-a modificat logo-ul postând chipul Mariei Tănase ce cântă în fața unui microfon. Scrisul google este modificat astfel încât să simbolizeze cei 100 de ani scurși de la nașterea artistei.

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. Şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934.

În urma unei audienţe la Hanul Ancuţei, din al cărei juriu făceau parte nume celebre ca Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, Maria Tănase, acompaniată de maestrul Grigoraş Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziţia Internaţională de la New York (1939). Astfel, a cântat în faţa preşedintelui american H. Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi şi George Enescu.

În octombrie 1940, cu ocazia unui turneu în Turcia, a fost desemnată cetăţean de onoare al acestei ţări.

În decembrie 1943, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, a fost invitată să cânte în faţa suveranilor Mihai I şi Regina mamă, Elena, a mareşalului Ion Antonescu şi a membrilor Guvernului român.

Între 1953 şi 1961 a înregistrat nu mai puţin de 24 de albume, din care patru în limba franceză.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, MARIA TĂNASE află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14:10.

Maria Tănase a fost și agentă a Serviciului Special de Informații (SSI) condus de Eugen Cristescu.

Google alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens. Până acum și-a modificat logo-ul pentru Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Mărţisorul şi Ziua Naţională a României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata