Breaking news

Execuția lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, creează îngrijorare pe mapamond

loading...

Execuţia unchiului liderului nord-coreean, este un semn de instabilitate a regimului lui Kim Jong-un şi face şi mai necesară dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, consideră John Kerry.

executie coreea de nordJang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, a fost arestat săptămâna trecută, judecat de un tribunal militar special şi executat. El era considerat numărul doi al regimului stalinist şi mentorul nepotului său, de când acesta a moştenit puterea după moartea tatălui său, Kim Jong-il, la sfârşitul lui 2011.

Această execuție subită, a creat neliniște în cancelariile occidentale.

Este vorba despre natura acestei dictaturi nemiloase şi oribile şi despre lipsa sa de încredere în sine. Este un semn de rău augur, de instabilitate şi cu privire la pericolul care există. Aceasta nu este prima execuţie. Suntem la curent cu un număr important de execuţii în ultimele luni”, a declarat John Kerry, secretar de stat american.

Epurarea relevă, în opinia lui Kerry, urgenţa unei dezarmări nucleare a peninsulei coreene şi a unei relansări a negocierilor cu Grupul Celor Şase (cele două coreei, China, Rusia, Statele Unite şi Japonia) pentru a convinge Phenianul să renunţe la programul nuclear în schimbul unui ajutor energetic.

Devine şi mai inacceptabil ca cineva ca Kim Jong-un să aibă în mod potenţial arma nucleară”, a adăugat secretarul de Stat.

Evenimentele de joi, potrivit lui Kerry, este necesar să impulsioneze ”China, Rusia, Japonia, Coreea de Sud, pe noi toţi, să rămânem uniţi şi să depunem toate eforturile în vederea dezarmării nucleare”.

Coreea de Nord a confirmat oficial luni execuţia, pentru comiterea de “acte criminale” şi conducerea “unei facţiuni contrarevoluţionare”, a lui Jung Song-thaek, influentul unchi al lui Kim Jong-un considerat până de curând numărul doi al regimului.

KCNA, ale cărei transmisiuni sunt primite la Seul, a adăugat că acesta a fost găsit vionvat de o “crimă atât de hidoasă ca cea de a încerca destabilizarea statului prin tot felul de intrigi şi metode josnice cu o ambiţie frenetică de a profita de puterea supremă a partidului nostru şi a statului nostru”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata