Breaking news

Euro-atacat: Uniunea monetară europeană în pericol?

loading...

criza_4La de-abia zece ani de la crearea sa, zona euro este amenințată cu destrămarea? Piețele financiare se tem de acest lucru, îngrijorându-se de deficitele publice nesusținute ale anumitor țări europene. După ce toate temerile se focalizaseră pe Grecia, acum Spania, Portugalia și Italia au devenit subiecte de preocupare.

Ieri, 4 februarie, piețele financiare au înregistrat o puternică scădere: –5,94% pentru Bursa din Madrid, –5% pentru cea din Portugalia, – 3,3% pentru Grecia și – 3,5% pentru Italia. Din păcate, aceeași tendință de scădere s-a menținut și astăzi, Madridul mai pierzând 1,77% și Lisabona 1,86%.

Turbulențele financiare s-au manifestat mai ales pe piețele de schimb, euro scufundându-se pe zi ce trece. Astăzi 1 euro a ajuns să echivaleze 1,3648 dolari, un nivel nemaivăzut de acum 8 luni.

Toate privirile sunt acum ațintite spre țările-problemă europene care ar putea aduce mari necazuri Uniunii. Premiatul Nobel pentru economie, Paul Krugman, afirmă : “Cea mai mare dificultate pentru zona euro nu este Grecia, cum s-ar crede, ci Spania. Da, Grecia este o problemă, dar Spania ar putea deveni un dezastru pentru că este a patra putere economică a zonei“.

Pentru a ieși din criză și a evita un dezastru statele și-au finanțat economiile cu sute de miliarde de euro, dolari, yeni… Dar, așa cum afirmă și economistul francez Jacques Attali, “Realitatea este că deși am evitat o catastrofă, economia merge încă prost.” După euforia inițială, de-abia acum piețele financiare încep să realizeze că “Creșterea nu este stabilă. Criza nu a luat sfârșit“.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata