Breaking news

Două elicoptere au fost doborâte și doi militari uciși în Ucraina

loading...

Doi militari ucraineni și-au pierdut viața vineri în Ucraina, după ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastion al insurgenților proruși.

elicoptere prabusite ucrainaSituația devine tot mai gravă în estul Ucrainei. Insurgenții proruși au doborât două elicoptere ale armatei Ucrainei, atac soldat cu moartea a doi militari.

Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a anunțat vineri că separatiștii au folosit rachete antiaeriene împotriva forțelor Kievului.

Teroriștii au folosit artilerie grea împotriva forțelor speciale ale Ucrainei, inclusiv lansatoare de grenade și lansatoare portabile de rachete antiaeriene. Un pilot a murit și există și răniți. Aparatele au fost doborâte de persoane necunoscute care au utilizat lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost uciși și câțiva au fost răniți în aceste tiruri“, a postat Avakov pe Facebook, precizând că se află la fața locului împreună cu ministrul apărării. El i-a acuzat pe separatiști că folosesc mercenari profesioniști.

La periferia orașului au fost auzite focuri de armă și explozii puternice la primele ore ale dimineții. Tiruri sporadice de arme ușoare au continuat în cursul dimineții.

Pe de altă parte, Viaceslav Ponomariov, autodeclaratul primar al orașului, a afirmat, citat de agenția rusă Interfax, că două elicoptere au fost doborâte și că un pilot a fost reținut, iar un altul — omorât.

Observatorii internaționali reținuți în estul Ucrainei au fost evacuați din zona de acțiuni militare din Slaviansk, a anunțat, vineri, publicația germană Bild, preluată de ITAR-TASS.

Rusia i-a cerut Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să întreprindă acțiuni pentru stoparea operațiunii militare demarate de autoritățile de la Kiev în estul Ucrainei, a anunțat, vineri, pentru ITAR-TASS, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Andrei Kelin.

Rusia a reacționat la situația din Ucraina și a calificat vineri drept “raid de represalii” operaţiunea lansată de armata ucraineană în oraşul Slaviansk, afirmând că acesta prejudiciază acordul de la Geneva şi cerând ajutor urgent OSCE pentru oprirea lui.

Armata ucraineană a lansat o operațiune militară împotriva orașului separatist Slaviansk, au declarat rebelii.

Uniunea Europeană este din ce în ce mai îngrijorată în privința evoluției situației din Ucraina și face un nou apel pentru respectarea acordului de la Geneva și implementarea imediată a acestuia, încetarea escaladării acțiunilor separatiste din estul Ucrainei și eliberarea imediată a observatorilor internaționali reținuți în estul Ucrainei, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Maja Kocijancic.

Aceasta a făcut totodată un apel către Rusia să respecte acordul de la Geneva, semnat în luna aprilie de SUA, Rusia, UE și Ucraina, menit să ducă la detensionarea situației din Ucraina.

De asemenea, UE face un apel “foarte clar” către Rusia să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Toate eforturile UE se îndreaptă către oprirea escaladării crizei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata